ACNEWS

2024. October 06.   |   Brúnó, Renáta napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Új Covid-vírus tombol Magyarországon, ne vegyük félvállról

Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János
A magyar szennyvízmintákban két hónapja ismét kimutathatóvá vált a koronavírus legelterjedtebb, XEC-nek keresztelt variánsa.
Hirdetés
Ad image

Új Covid-vírus tombol Magyarországon: a magyar szennyvízmintákban kimutathatóvá vált az X-rekombináns, azon belül is a koronavírus XEC-nek keresztelt, a világon most leginkább terjedő variánsa. Az XEC hazánkban a mérések alapján még nem domináns, a KP.3 és a BA.2.86 a leginkább elterjedt vírusváltozatok. Azonban a járványszezon beindulásával itthon is dominánssá válhat a legújabb variáns – írta a pénzcentrum. A múlt héten fordult elő először, hogy egy mintavételi helyszínen – most Salgótarjánban – magas covid örökítőanyag koncentrációt mértek. Az örökítőanyag-szint Szolnokon mérsékelt, az összes többi mintavételi helyen emelkedett szintű volt.

Nem szabad félvállról venni

Ráadásul emelkedő tendencia volt tapasztalható 9 vizsgálati helyszínen. Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen és Tatabányán. A többi helyszínen stagnáló tendencia jellemző, csökkenést már sehol sem látni. Az idei koronavírus-szezon valamivel később veszi kezdetét, mint tavaly. Vagyis az őszi szünetig meredek emelkedésre, mely a szünetben némileg visszaesik, majd újult erővel lángol fel és emelkedik egészen karácsonyig.

A Covid tünetek miatt orvoshoz forduló betegek száma karácsonyig jellemzően magas szintre emelkedik. Amilyen magasságban a tavaszi tetőzés várható az NNGYK légúti figyelőszolgálatának adatai szerint. A szakértők szerint az XEC hamarosan dominássá válhat sok országban, köztük például az Egyesült Államokban is. Az XEC először 2024 júniusában tűnt fel Németországban, majd gyorsan elterjedt Európa többi részén – gyorsabban, mint az eddigi variánsok. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az XEC súlyosabb tüneteket vagy betegséget okozna, mint a legutóbbi törzsek. Arra hívják fel azonban a figyelmet, attól, hogy egy variáns nem veszélyesebb, mint a többi, még nem szabad félvállról venni. A covid-fertőzés továbbra is veszélyt jelenthet az idősekre és az immunhiányos emberekre.

A védőoltás segít a megelőzésben

Az XEC tünetei hasonlóak a korábbi covid-variánsokéhoz. Beleértve a lázat, gyengeséget, a torokfájást, a köhögést, orrfolyást, nehézlégzés, a szaglás elvesztését, az étvágytalanságot, hasmenést és az izomfájdalmat. Az egészségügyi szakértők azonban mindenki megnyugtatnak. Ugyanis a frissített Pfizer és Moderna mRNS vakcinák, valamint a Novavax vakcina védeni fognak az XEC ellen is. Még ha a vakcinák egy korábban domináns vírusváltozatra lettek is kifejlesztve – pl. a KP.3-ra, ami az XEC egyik őse -, akkor is segítik a szervezet védekezését. Mindenképp sokkal védtetebbek lehetünk a védőoltás által, mint nélküle.

Fokozottan ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására, a kézmosásra, fertőtlenítésre. A lakásban is tartsunk nagyobb tisztaságot, főként, ha betegség jelei mutatkoznak a háztartás valamely tagján. Szellőztessünk rendszeresen. Erősítsük meg az immunrendszerünket a rendelkezésünkre álló eszközökkel, ne felejtsünk el gyümölcsöt, zöldséget enni, illetve étrend-kiegészítőt, ha szükség van rá. Mozogjunk rendszeresen, és használjunk ki minden napsütéses napot!

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés