ACNEWS

Új jelképeket kap Salgótarján várossá válása századik évfordulóján

Salgótarján idén ünnepli várossá válásának századik évfordulóját, a centenárium alkalmából polgármesteri lánccal és városkulccsal bővítik az önkormányzati jelképek körét, az eddig is használt zászlót és címert kiegészítve - döntött csütörtökön a város közgyűlése.

   

Hirdetés
Ad image

Salgótarján idén ünnepli várossá válásának századik évfordulóját, a centenárium alkalmából polgármesteri lánccal és városkulccsal bővítik az önkormányzati jelképek körét, az eddig is használt zászlót és címert kiegészítve – döntött csütörtökön a város közgyűlése.

   

Fekete Zsolt polgármester (Salgótarján, Szeretem! Egyesület – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) az ülésen ismertette: Európa legtöbb városában és számos magyarországi településen is többszáz éves hagyomány, hogy a mindenkori városbíró vagy polgármester a fontosabb események idején városvezetői szimbólumot visel a nyakában.
A polgármesteri lánc nem egyszerű dísz, hanem jelképe a város közösségének, annak átadása egyben a mindenkori beiktatások része és a folytatólagosság jelképe – tette hozzá.
A rendelet értelmében a díszdobozban tárolt láncot kizárólag a polgármester viselheti nemzeti ünnepeken, a képviselő-testület alakuló- és ünnepi ülésein, kitüntetések átadásán, külföldi delegáció ünnepélyes fogadásán, továbbá azokon a kiemelkedő jelentőségű vagy ünnepi rendezvényeken, amelyeken a város képviseletében vesz részt.
A lánc egyik medálja Magyarország, a másik Salgótarján címerét tartalmazza, körben a „Salgótarján alapítva 1922” felirattal. Ezt a város jellegzetes épületeinek rajzolatai veszik körül. A medált koronát formázó bástyafal-részletek keretezik, amelyek a Salgótarjánt körülvevő várakat szimbolizálják. Ugyanezek az elemek jelennek meg a városkulcson is.
A Salgótarján megyei jogú város címerének, zászlajának alapításáról és használatának rendjéről szóló önkormányzati rendeletet egyhangúlag módosították a képviselők.
A rendelet kimondja, hogy a polgármesteri láncot és a városkulcsot ünnepélyes keretek között a leköszönő polgármester adja át a hivatalba lépő új polgármesternek a közgyűlés alakuló ülésén. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés