ACNEWS

Új kisebbség születhet Magyarországon

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az MTA szerint kétezer éve nincsenek szkíták, itthon mégis 1371-en vallották magukat annak. A parlamentre vár a döntés, hogy elismerik-e őket kisebbségként.
Hirdetés
Ad image

Nehéz helyzetbe kerülhet az Országgyűlés, miután hamarosan arról kell döntenie, hogy a 13 hazai nemzetiség sorát bővíti-e egy újabbal, a szkítákkal. Ha a törvényhozás rábólint, akkor a gyakran szittyákként is emlegetett szkítákat ezzel hivatalosan is az elismert, Magyarországon honos népcsoportok közé sorolnák. Éppúgy, mint a németeket, a szlovákokat vagy a romákat.

A kérdéssel muszáj foglalkozni az Országgyűlésnek, mivel november 29-én a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Sasvári Róbert országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be „Kezdeményezés a szkíták honos népcsoporttá nyilvánításáról” címmel. A törvény szerint ehhez legalább ezer, magát e nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati választójoggal rendelkező magyar állampolgár aláírására van szükség. Ez pedig összejött. Pócs Alfréd László magánszemély által kezdeményezett, a szkíta nemzetiség honos népcsoporttá nyilvánítása iránti kezdeményezés támogatására gyűjtött érvényes aláírások száma egészen pontosan 1371 darab.

A szkíták kisebbségként elismerése azonban nem automatikus azzal, hogy megvan a legalább ezer érvényes aláírás. A törvény szerint ugyanis ki kell kérni a Magyar Tudományos Akadémia elnökének állásfoglalását is, és végül az Országgyűlés dönt.

Freund Tamás MTA-elnök szerint „nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényi feltételei annak, hogy a több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon” – írja a hvg.hu

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés