ACNEWS

Új őrület! Kisállatokat gyűjtenek a Covid miatt

Fotó: Illusztráció/Unsplash/Jason Murphy
Fotó: Illusztráció/Unsplash/Jason Murphy
A rossz hír az, hogy a szakértők szerint a COVID-19 világjárvány óta egyre nagyobb hangsúlyt kap a kényszeres gyűjtögetés.
Hirdetés
Ad image

Ezeknek az embereknek alig van helyük enni vagy aludni, mert a lakóhelyük minden négyzetcentiméterét tárgyak foglalják el. Ráadásul nem hajlandóak lemondani még a haszontalan dolgaikról sem. Nem vitás, hogy a világjárvány mindenki számára borzasztó volt. A tanulmányok azt mutatják, hogy a stresszreakciók aránya megnövekedett és ez magában foglalja a gyűjtögető magatartás növekedését is.

Megdöbbentő azonban, hogy megjelentek az állatgyűjtők is, akiket nem szabad összekeverni a tenyésztőkkel, de még a szaporítókkal sem. Egyes beszámolók szerint a humán szervezetek világszerte nagy számban foglaltak le beteg vagy éhező kutyát, illetve macskát tőlük.

„Amikor az emberek állatokat mentenek, általában azért teszik, mert azt gondolják, hogy ezzel jót tesznek az állatokkal. Holott a kontroll nélküli állatgyűjtéssel gyakorlatilag idővel ők tehetnek arról, hogy az állataik meghalnak. Általában elég sok meggyőzést igényel, hogy megértsék, cselekedetükkel nem teszik jobbá a kedvenceik életét” – mondta David Tolin pszichológus, aki szorongásos zavarokkal foglalkozik. – A kényszeres gyűjtögetők ráadásul nem csak rengeteg állatot fogadnak be, hanem hihetetlen mennyiségben vásárolnak számukra táplálékot, higiéniai eszközöket és alapvető gyógykészítményeket is.

A kutatások kimutatták, hogy a gyűjtögetésnek van még egy új és egyre inkább elterjedt formája is, ami kevésbé látható. A szakemberek ezt digitális gyűjtögetésnek nevezik. Ez hasonló mintát követ, mint az élettelen tárgyak vagy az állatok gyűjtése. Ez egy olyan szokás, amely jelentős mennyiségű digitális tartalom megszerzéséről és felhalmozásáról szól.

A pszichológusok szerint az emberek különböző okokból válnak gyűjtögetőkké. Egyesek pénzügyi- vagy egészségügyi nehézségekkel, illetve jelentős traumával, például bántalmazással vagy elhanyagolással szembesültek. Másoknak nehézséget okoz az emberekkel való kapcsolatteremtés.

Számukra ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjék magukat. Falat építenek azzal, hogy a rendetlenség miatt nem tudnak másokat beengedni az otthonukba. A gyűjtögetés olyan embereknél jelent problémát, akik határozatlanok, maximalisták, és halogatják a dolgokat. A kényszeres gyűjtögetők általában szégyellik ezt a szokásukat és zavarban vannak miatta – írja a yahoo.com.

A szakemberek véleménye szerint a rendellenesség összetettsége miatt a kezelés akkor tűnik a leghatékonyabbnak, ha az a páciensre szabott. Ez eltarthat egy ideig, és általában csak akkor működik, ha a beteg is arra törekszik, hogy meggyógyuljon.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés