Kedd este megjelent az agrárminisztérium új rendelete, amely egyértelműbbé kívánja tenni, milyen típusú és minőségű termékek viselhetik a „tej” vagy „tejből készült” megnevezést. A cél az, hogy a vásárlók ne legyenek megtévesztve a termékek elnevezése alapján – szigorodnak tehát az élelmiszerkönyv előírásai. Az új szabályozás szerint például azokban az ízesített tejkészítményekben, amelyekhez vizet is hozzáadnak, nem lehet a „tej” szót úgy használni, hogy az a fogyasztót megtévessze.
Amennyiben nem tehéntejet használnak egy termék elkészítéséhez, ezt pontosan jelezni kell az elnevezésben – például: „ízesített tejkészítmény kecsketejből”.
A „kecskesajt” elnevezést csak olyan sajtok viselhetik, amelyeket kizárólag kecsketejből készítettek. Ha kevert tejeket használnak, az a tejféleség kerülhet a névbe, amelyből legalább 70% került a termékbe – például: „juhgomolya kevert tejből” vagy „félkemény sajt kevert tejből”.
Ha egy tejterméket valódi gyümölccsel vagy más élelmiszerrel ízesítenek, annak nevét is fel kell tüntetni, például: „Málnás joghurt”. Viszont ha csak aromát használnak, akkor csak az „…ízű” megnevezés engedélyezett, mint például: „Őszibarackízű aludttej” – írj aaz Infostart.
Bizonyos tejtermékek – így például a tejföl, túró vagy túrósajt – nem tartalmazhatnak élelmiszer-adalékanyagokat, a kakaós és karamellás tej esetében pedig színezék használata tilos.
A „félzsíros tej” megnevezést csak a 2,8%-os zsírtartalmú tej viselheti. A laktózmentes tejtermékek esetében pedig a maradék laktóztartalmat így kell feltüntetni: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”.
Az új szabályok pénteken lépnek hatályba. Azok a termékek, amelyek még nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak, egy évig még forgalmazhatók, és a szavatossági idejük végéig a boltok polcain maradhatnak.