ACNEWS

Új szintre lépett Magyarország és Brüsszel csatája

Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció
Ha Magyarország megvétózza az Ukrajnának szánt segélycsomagot az EU szabotálni fogja a magyarok gazdaságát.
Hirdetés
Ad image

Az uniós tisztviselők által összeállított dokumentumban Brüsszel felvázolt egy olyan stratégiát, amely kifejezetten Magyarország gazdasági gyengeségeit célozza, veszélyezteti a valutát és a befektetői bizalom összeomlását idézi elő, hogy „munkahelyeket és növekedést” sértsen, ha Budapest nem hajlandó feloldani a Kijevnek nyújtandó támogatással szembeni vétóját – írja a Financial Times a birtokába jutott dokumentum alapján.

Az irat továbbá azt is tartalmazza, hogy „amennyiben a február 1-jei csúcstalálkozón nem születik megállapodás Ukrajna támogatásáról, a többi állam- és kormányfő nyilvánosan kijelenti, hogy a magyar miniszterelnök nem konstruktív magatartásának fényében … nem tudják elképzelni, hogy uniós forrásokat biztosítanának Budapestnek. A finanszírozás nélkül a pénzügyi piacok, valamint az európai és nemzetközi vállalatok kevésbé lennének érdekeltek abban, hogy Magyarországon fektessenek be”

A pénzügyi lap megszólaltatta Bóka Jánost, Magyarország uniós miniszterét is, aki elmondta, ogy nem tudott eddig a pénzügyi fenyegetésről.

„Magyarország nem kapcsolja össze Ukrajna támogatását és Magyarország uniós forrásokhoz való hozzáférését, és visszautasítja azt, amennyiben mások így tesznek. Magyarország konstruktívan vett részt eddig is a tárgyalásokon, és a jövőben is így tesz ” – fogalmazott a magyar miniszter.

Bóka János arról is beszélt, hogy Budapest szombaton új javaslatot küldött Brüsszelnek, amelyben leszögezte, hogy most már nyitott arra, hogy az uniós költségvetést használják fel az Ukrajna-csomagra, sőt, akár közös adósságot is kibocsátana annak finanszírozására, ha más kikötésekkel egészül ki, amelyek lehetőséget adnak Budapestnek arra, hogy később meggondolja magát, azaz éves vétójoggal rendelkezzen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés