ACNEWS

2024. September 30.   |   Jeromos napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Újabb Boeing botrány: elromlik a repülők kormánya

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Újabb biztonsági probléma merült fel a Boeing 737-eseknél. Elakad a kormányrendszer leszállás után.
Hirdetés
Ad image

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal múlthét csütörtökön sürgős biztonsági ajánlást adott ki a Boeing számára. A probléma okául azt jelölték meg, hogy egyes 737-es Next-Generation és 737 Max 8 típusú repülőgépek kormányvezérlő rendszere elakadhat. Szerintük lehetséges, hogy ez volt az oka annak a februári esetnek, amikor a New Jersey-i Newark Liberty nemzetközi reptéren leszálláskor probléma volt a géppel.Az ügynökség egy februári incidenst vizsgál, amelyben a United Airlines Boeing 737 Max 8-as repülőgépének kormánypedáljai semleges helyzetükben „elakadtak” a New Jersey-i Newark Liberty nemzetközi repülőtéren a leszállás során. A kapitánynak az orrkerék kormányrúdjára kellett nehezednie, hogy irányítsa a repülőgépet a leszállás után – közölte az NTSB.

A kormánylapát ekkor is beragadhatott, így a pilóta kénytelen volt az orrkerék kormányrúdjára erőt kifejteni, hogy a földet érés után tudja irányítani a repülőgépet. A Fox beszámolója szerint a pilóták a gépet probléma nélkül a kapuhoz tudták vezetni. Mind a 155 utas és a személyzet hat tagja biztonságosan ki tudott szállni a repülőből.

Az NTSB nyomozói az alkatrész gyártójánál tesztelték a kormányvezérlő alkatrészt. Megállapították, hogy a működése jelentősen károsodott. Ezután derült ki, hogy már a gyártás során voltak problémák és helytelenül lett összeszerelve. A repülő kézikönyve szerint ilyen esetekben a két pilóta együttes erejével, az elakadt rendszert maximális erővel kell mozgatni. A hivatal szerint ez azonban probléma, hiszen ez a kormánylapát elhajlásához is vezethet, ami okán a gép könnyen letérhet a kifutópályáról.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés