ACNEWS

Újabb vérfagyasztó részletek a Hableány tragédiájáról

Hétfő reggel folytatódott a halálos áldozatokkal járó dunai hajóbaleset tárgyalása.

Hirdetés
Ad image

Hétfő reggel folytatódott a halálos áldozatokkal járó dunai hajóbaleset tárgyalása.

A Hableány tragédiájának egy, a bíróság előtt névtelenséget kérő tanúja, a balesetet okozó hajó munkatársa azt mondta, lent volt a hajótestben, amikor a hullámok furcsa mozgásából érezte, hogy valami baj történt – írja a Blikk.

Amikor felrohant, már nem látta a süllyedő kisebb hajót, csak a vízen sodródó embereket: ekkor egy utassal együtt mentőmellényt dobtak a vízbe. Ezt követően továbbra is a mentéssel törődött, mentőcsónakokat engedtek le a vízre. A rádiózással azonban probléma volt, így nem tudtak kommunikálni. A tanú azt is elmondta, hogy mielőtt a fedélzetről a hajótestbe lement, látott egy kishajót, amiről vakuk villantak.

A tanú, aki akkor még csak egy éve dolgozott matrózként, azt mondta, két perc alatt le tudták tenni a vízre a mentőcsónakokat, ami bravúr, mert ez általában 10 percet vesz igénybe. Szerinte a Viking matrózai, akik mindent megtettek, egy élő és két halott utast húztak ki a vízből. A tanú szerint a kapitány nem tudott angolul, csak németül, így nem tudott kommunikálni. Ezért adhatta át a balesetnél a parancsnokságot a másodkapitánynak. A tanú azt mondta, a kapitány zaklatott állapotban volt a baleset után: mindezt abból gondolja, hogy a idegesen járkált fel és alá.

A bíróság ár most kitűzött új tárgyalási napokat: március 10-re, április 28-rá és májusra is: akkor 19-én lesznek a perbeszédek, 24-én pedig nagy valószínűséggel ítéletet hozhat a bíróság.

Mint ismert, a Hableány 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit-híd között, miután egy jóval nagyobb vízi jármű, a Viking Sygin nekiment és felborította. A szállodahajó kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével, valamint segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség.

A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni. A tragédiában a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. A legfiatalabb utas 6 éves, a legidősebb 71 éves volt. Egyiküket azóta sem találták meg, eltűntként tartják nyilván.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés