ACNEWS

Magyarország utolsó kommunista polgármestere nyert Borsodbótán

Fotó: HÍR TV
Fotó: HÍR TV
38 éve megállt az idő a faluban, mióta Gulyás Jánost fröccsözés közben felkérték, hogy legyen ő Borsodbóta polgármestere.
Hirdetés
Ad image

Mondják, az igazán nagy dolgok nem a tárgyalóasztalnál, hanem a kocsmában dőlnek el. Az alig 800 lelket számláló Borsodbótán biztosan. Ugyanis Gulyás Jánost 1986-ban egy jó hangulatú fröccsözés közben vették rá, hogy vállalja el a falu vezetését. Azóta ő a falu első embere. Igaz, az elején még tanácselnöknek hívták, amikor a Hazafias Népfront jelöltjeként beült a bársonyszékbe. Tizenkétszer is újraválasztották, de mint mondja, ha megéri 2029-et, akkor már nem indul többet.

Nem vették fel a KISZ-be

„A mai napig marxista maradtam. Pedig elsőre fel sem vettek a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségbe, a KISZ-be, mert azt mertem mondani, egy fiatal kommunista is járhat templomba. Ott is alapkövetelmény a ne lopj, a ne ölj és a szeresd a felebarátodat – mesélte a Blikknek Gulyás János. – Az egyetemen már beléphettem, majd mivel jól tanultam, megválasztottnak titkárnak, ugyanis az előző vezetőket sorra kirúgták a rossz vizsgáik miatt. Bevallom őszintén, nem terveztem, hogy a diploma után hazaköltözöm a szülőfalumba, de jött a gyerek, drága volt az albérlet, ez volt az ésszerű megoldás.” Gulyás János mérnökként dolgozott, amikor 1986-ban egy november hetedikei, a Szovjetuniót éltető kommunista ünnepség kellős közepén az akkori tanácselnök karon fogta. A falu egyik kocsmájába vitte – ma már egy sincs –, ami nyolc lépcsőnyire volt a kultúrháztól.

„Ott mondta el az elődöm, elfáradt, lemond és azt szeretné, ha én lennék az utódja – folytatta a polgármester. Kérdeztem, mennyi időm van gondolkodni, a válasz is rövid volt, jelezte, ameddig leérünk a lépcsőn. Elvállaltam és itt ragadtam. Aztán a rendszerváltásnál polgármesterként is megmérettettem magam, bizalmat kaptam a helyiektől, ez harmincnyolc esztendeje tart.”

Köszönetet mondott neki a pápa

Gulyás János a Munkáspárt színeiben indult most is. Soha nem szégyellte, nem is tagadta meg az elveit. A polcán Marx és Engels szobra mellett ott van egy pápai köszönőlevél. Pályázati pénzből egy kistérségi egyházi zenei társulatot is a szárnyai alá vett, ezt köszönték meg neki a Vatikánból. „Pedig én a kőkemény rockzenét szeretem, a telefonom csengőhangja is a Fekete kutya a Led Zeppelintől” – mutatta mosolyogva.

„Nem mondom, hogy az eddig eltelt harmincnyolc esztendő során egyszer sem ötlött fel bennem, abbahagyom. De feladni sosem akartam. Kétszer is kineveltem az utódomat itt a hivatalban, majd amikor jött a választás, könyörögtek, hogy János bácsi, csak még egyszer. Na, ez most megszűnik, 2029-ben már nem indulok! Hazakerülnek a kommunista idoljaim szobrai a hivatalból, már ha megérem, csak az unokáimmal akarok törődni” – árulta el az idős polgármester.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés