ACNEWS

Újraszerveződik a Hamász Gázában

Hamász. Fotó: YouTube/CNN-News18
Hamász. Fotó: YouTube/CNN-News18
A militáns palesztin csoport kezdi újjáépíteni a kormányzati rendszert északon, miután az izraeli erők elűzték őket.
Hirdetés
Ad image

A Hamász harcosai visszatértek a Gázai övezet északi részébe, ahol az izraeli erők ellen mozgósítanak és újjáépítik a kormányzati rendszert. Ezt állítják segélyszervezetek tisztviselői, gázai lakosok, elemzők és izraeli tisztviselők.

Gáza más részein a Hamász adminisztrátorai és rendőrei szilárdan ellenőrzik a déli területeket, ahol a lakosság nagy része koncentrálódik. Bár a központi régiókban a polgári rend felbomlóban van.

A Hamász nyilvánvaló újjáéledése az izraeli csapatok által a közel négy hónapja tartó offenzíva során elfoglalt és megtisztított területeken aláhúzza azokat a nehézségeket, amelyekkel Benjamin Netanjahunak szembe kell néznie, hogy teljesítse a militáns csoport „szétzúzására” tett ígéretét.

Eyal Hulata, aki 2023 januárjáig az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője volt, elmondta: „Sajnos egyre többet hallunk arról, hogy a Gáza középső és északi részén is helyreállt a lázadás. Egyre többet halljuk, hogy a Hamász rendőri tevékenységet folytat Gáza északi részén. Irányítja a kereskedelmet, ez nagyon rossz eredmény.”.

Michael Milstein, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének szakértője szerint a Hamász visszaállította az ellenőrzést Gáza azon részein, amelyeket az Izraeli Védelmi Erők tavaly véres harcok után foglaltak el.

Ez magában foglalta a lerombolt északi zóna nagy részét. Beleértve a Shaati tábort, a dzsabalíjai és a sejaijai menekülttáborokat, valamint Gáza városát – írja a Guardian.

Milstein azt mondta: „A Hamász ellenőrzi ezeket a területeket. Nincs káosz vagy vákuum, mert a közrendet a gázai önkormányzat vagy a polgári mentőalakulatok dolgozói biztosítják, akik gyakorlatilag a Hamasz részei. A Hamász még mindig létezik. A Hamász túlélte.”

„Az IDF verziója az, hogy Gáza északi részén a Hamász alapvető katonai struktúrája megtört… Ez csak egy hagyományos hadsereggel működik, de nem egy olyan rugalmas gerilla műveletnél, mint a Hamász. Már látunk egyeseket mesterlövészként, akik csapdákat állítanak és így tovább”.

„Nem lehet megmondani, hogy visszajöttek-e, vagy soha nem is mentek el. De akárhogy is van, most ott vannak” – mondta egy IDF-tiszt, akinek egysége nemrég harcolt a Hamász fegyvereseivel a Shaati táborban, a novemberi heves harcok színhelyén.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés