ACNEWS

Ukrajna vasmarokban: a hitelezők már követelik vissza a pénzüket

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Ukrajna néhány héten belül fizetésképtelenné válhat. Még mindig nem sikerült megegyezni a nemzetközi adósságairól. Vészesen közeleg a határidő.
Hirdetés
Ad image

Ukrajnát heteken belül a teljes fizetésképtelenség fenyegeti. A kötvényvásárlók egy csoportjával folytatott megbeszélések során ugyanis nem sikerült megegyezni a körülbelül 20 milliárd dollár értékű nemzetközi adósság átstrukturálásáról. A kétéves fizetési befagyasztás határideje pedig augusztus 1-jén lejár. Erről még korábban állapodtak meg a nemzetközi államkötvény-vásárlókkal, miután a háború miatt az ország gazdaságilag teljesen tönkrement.

Az ukrán pénzügyminiszter, Szergej Marcsenko közölte, hogy a tárgyalások folytatódnak abban a reményben, hogy az augusztusi határidőig sikerül megállapodniuk. Annak ellenére is, hogy a tárgyalások 2023 végén kezdődtek és azóta se sikerült egészségre jutniuk a külföldi adósság átstrukturálása kapcsán. Az ország prioritásának az élén pedig a nemzetközi piachoz való hozzáférés áll jelenleg, így nem engedhetik meg maguknak, hogy elbukják a tárgyalásokat.

„Az erős hadsereget erős gazdaságnak kell támogatnia, hogy megnyerhessük a háborút.” – fogalmazta meg röviden a céljukat Marcsenko. A Korne információi szerint a probléma az, hogy a két fél érdekei fénytávolságra vannak egymástól. A kötvénytulajdonosok képviselői arról beszélnek, hogy az ukrán kormány javaslata jelentős károkat okozhat Ukrajna jövőbeli befektetői bázisában, valamin a fő céljában is. Miszerint a lehető leghamarabb vissza akarják nyerni a tőkepiachoz való hozzáférést.

Az ukránok problémája nem most kezdődött, csak a határidő miatt most vált igazán sürgetővé. Az ország már a háború kezdete előtt is óriási adósságokat halmozott föl. Azonban az elmúlt két évben az államadósság összege megduplázódott.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés