ACNEWS

Ukrajna az észak-koreai rakéták tesztpályája

Fotó: unsplash
Fotó: unsplash
Oroszország észak-koreai rakétákat lőtt ki Ukrajnára, Washington ezt visszataszítónak nevezte. Szöul pedig a nukleáris rakéták tesztpályájának nevezte Ukrajnát.
Hirdetés
Ad image

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén felszólalva Oroszország megbízottja azt mondta, hogy az Egyesült Államok, úgy tűnik, „téves” információkat terjeszt. De nem tagadta nyíltan, hogy Oroszország észak-koreai fegyvereket használna.

Korábban az Egyesült Államok és hét másik ország azzal vádolta meg Oroszországot, hogy kihasználta vétójoggal rendelkező állandó tanácsi tagságát azzal, hogy észak-koreai rakétákat szerzett be, és azokat a tanácsi határozatokat megsértve Ukrajnára lőtte.

Nincs büntetés

„Egy olyan állandó biztonsági tanácsi tag, amely önként vállalja ezeket a jogsértéseket, egyértelműen kihasználja pozícióját” – áll a Tanács állandó tagjai, Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok, a nem állandó tag Málta, Szlovénia és Dél-Korea, valamint Japán és Ukrajna által kiadott nyilatkozatban.

Az a tény, hogy Oroszország vétójoggal rendelkezik a Tanácsban, akárcsak Nagy-Britannia, Kína, Franciaország és az Egyesült Államok, gyakorlatilag garantálja, hogy a testület nem büntetheti meg Moszkvát.

A Fehér Ház a múlt héten, titkosított hírszerzési adatokra hivatkozva közölte, hogy Oroszország a közelmúltban Észak-Koreából származó rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal csapott le Ukrajnára – írja a Reuters.

Moszkva és Phenjan egyaránt tagadta, hogy fegyverüzleteket folytatna, de tavaly megfogadták, hogy elmélyítik a katonai kapcsolatokat.

Csak egy kis teszt

Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet elállt attól, hogy egyértelműen tagadja, hogy Moszkva észak-koreai rakétákat lőtt volna ki Ukrajnára.

„Ma a Biztonsági Tanács nyugati tagjai megismételték azt a ‘tényt’, hogy az orosz hadsereg Észak-Koreából származó rakétákat használ az ukrajnai különleges katonai műveletben” – mondta Nebenzja, aki szerint az ukrán légierő képviselője tagadta, hogy bármilyen bizonyíték lenne erre a tényre – Úgy tűnik tehát, hogy az USA olyan információkat terjeszt, amelyek tévesek, anélkül, hogy előzetesen fáradozott volna ennek ellenőrzésével.”

Dél-Korea nagykövete szerint az észak-koreai rakéták oroszországi használata „értékes technikai és katonai betekintést” adott Phenjan fegyverzetéről.

„Azzal, hogy rakétákat exportál Oroszországba, Észak-Korea Ukrajnát használja nukleárisan alkalmas rakétáinak tesztelésére” – mondta Hwang Joon-Kook dél-koreai nagykövet.

„A Koreai Köztársaság szempontjából ez egy szimulált támadásnak felel meg” – mondta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés