ACNEWS

Ukrajna forrong: Zelenszkij kirúgja a hadsereg parancsnokát

Nagy öngól lehet, ha Zelenszkij tényleg kirúgja a főkatonáját Fotó: Youtube
Nagy öngól lehet, ha Zelenszkij tényleg kirúgja a főkatonáját Fotó: Youtube
Az ukrán elnök katonai tanácsadóként vagy nagykövetként látná szívesen a hadsereg főparancsnokát, aki neme mondott az ajánlatra.
Hirdetés
Ad image

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a dühös ukránok a közösségi oldalakon azt találgatják, vajon Zelenszkij rényleg eltávolítja Zaluzsnijt? Vagy a főparancsnok ezt megelőzendő katonai puccsot hajt-e végre Zelenszkij ellen. Az biztos, hogy a két vezető közötti belharc a legrosszabbkor jött. Nem jó üzenet a Nyugat felé, ahonnan Ukrajna sok 10 milliárd dollár támogatást remél a háború folytatásához. A The Washington Post úgy tudja, Zaluzsnij mellett a csapatának egy részét is leváltanák. A főparancsnok az ukrán veszteségek és az orosz haderő bővülése miatt további 500 ezer ember mozgósítását kérte. Viszont Zelenszkij szerint felesleges lenne ennyi embert behívni, mert amúgy sincs elég pénz és felszerelés. A lap úgy értesült, hogy a hétfői találkozón Zelenszkij arról beszélt Zaluzsnijnak, hogy Ukrajna kezd belefáradni a háborúba. Eközben a nyugati támogatások apadnak, és hogy talán egy új főparancsnok hozhatna némi lendületet. 

Ukránok milliói ijedtek meg

Eközben a BBC Russia szintén egy terjedelmes cikket írt arról, hogy pontosan mi is borzolhatta fel ukránok millióinak a kedélyeit január 29-én. A lap úgy értesült, hogy Zaluzsnijt először még hétfőn délután tájékoztatták arról, hogy Zelenszkij a kijevi elnöki hivatalban át akarja beszélni vele a harctéri helyzetet. Forrásaik azt mondták, hogy a megbeszélés teljesen higgadt hangnemben zajlott. Egy pontján azonban Zelenszkij közölte, hogy el fogja távolítani Zaluzsnijt a hadsereg éléről. És hogy az erről szóló elnöki rendeletet a közeljövőben alá fogja írni. Az erről szóló hírek aznap este hat óra után kezdtek terjedni a közösségi médiában. Az információk olyan, nem hivatalos közösségi oldalakon jelentek meg először, amelyek az elnöki hivatalhoz köthetőek. Nem sokkal később más, Zelenszkijjel nem szimpatizáló csatornákon is napvilágot láttak hasonló infók. Viszont azokban Zaluzsnij lemondásáról írtak és meglepő módon arról is, hogy nem kell pánikolni emiatt. Este hétkor viszont már egy sor ukrán híroldal és közszereplő állította azt, hogy ez az egész álhír. Majd 19.41-kor a védelmi minisztérium is közölte ugyanezt.

Beláthatatlanok a következmények

A BBC Russia forrásai két, egymást nem kizáró hipotézist vázoltak azzal kapcsolatban, hogy miért nem váltották le végül Zaluzsnijt. Az egyik feltételezés szerint Ukrajna nyugati támogatói avatkozhattak be, és hiúsíthatták meg a tervet. Ezt az magyarázhatná, hogy Ukrajna szinte teljesen a nyugati pénzügyi-katonai segélyektől függ. A másik hipotézis az, hogy jelenleg nincs megfelelő utód, aki elfoglalhatná Zaluzsnij helyét a hadsereg élén. Senki sem rendelkezik akkora társadalmi támogatottsággal, mint Zaluzsnij. A jelenlegi főparancsnokot egy decemberi felmérés szerint az ukránok 92 százaléka támogatja – írta az Index. Azt lehetetlen felmérni, hogy milyen következményei lesznek a hadseregre vagy az ukrán társadalomra nézve, ha tényleg leváltják Zaluzsnijt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés