ACNEWS

Ukrajna is árvízzel állította meg az oroszokat Kijev előtt

Fotó: unsplash
Fotó: unsplash
Egy osztrák katonai szakértő a háború kezdetére utal: "A háború elején az ukránok felrobbantották az Irpiny folyó bejáratát". Hogy ennek mi köze van a kahovkai gáthoz?
Hirdetés
Ad image

Markus Reisner katonai elemző feltételezi, hogy Oroszország szándékosan robbantotta fel a Kahovka-gátat. Szerinte ennek következtében az 1 200 kilométeres déli front nagy szakaszai mindkét fél számára katonai célokra használhatatlanná váltak, legalább is átmenetileg. Reisner emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egy gát felrobbantásával állította meg az oroszok Kijev elleni előrenyomulását.

„Kijevtől északnyugatra az ukránok a háború elején felrobbantották az Irpiny folyó bejáratát. A folyómeder elárasztásával és fontos hídátkelőhelyek felrobbantásával sikerült megállítaniuk az oroszokat. Nyugat felől elzárták a Kijevbe való bejutásukat” – idézi a szakértőt a kurier.at

A Kahovka-gát orosz részről történő szándékos felrobbantása mellett szól, hogy „az oroszok aláaknázták a gátat, és többször fenyegettek, hogy felrobbantják és áttörik”. Az oroszok felelőssége mellett szól az is, hogy a gát az ő ellenőrzésük alatt állt. Valószínűleg meg akarták akadályozni egy ukrán előrenyomulást, konkrétan egy kétéltű partraszállást délen” – véli a katonai szakértő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés