ACNEWS

Ukrajna lebénult, vaktában tapogatódznak  

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Moszkva a hétvégén fokozta támadásait. Az egyre súlyosabb, bejelentett és be nem jelentett áramkimaradások kikészítik és megbénítják az ukrán emberek mindennapjait.
Hirdetés
Ad image

Az orosz bombák az ország áramellátásának jó felét tönkretették, és a helyzet valószínűleg még rosszabb lesz – figyelmeztet az Ukrenergo energiaszolgáltató. Az ukránoknak fel kell készülniük arra, hogy akár napi tizenkét órán keresztül is áram nélkül maradhatnak.

„A legtöbben már hozzászoktunk a légicsapásokhoz” – mondja Szerhij Kijevből a svájci 20 Minuten című műsornak. „De ezek szinte kevésbé zavarják a mindennapi életünket, mint az áramkimaradások”. A kórházak, üzletek és irodák generátorokra vannak utalva. Ugyanakkor az áram ára az egekbe szökik.

Mindazonáltal vannak alternatívák. „Okos emberek elektromos autókból származó akkumulátorokkal kisérleteznek, ezeket otthon áramforrássá alakítottak át – egyfajta power-bankká az egész lakás számára. Nekem is van egy ilyen akkumulátorom, egy Porschéból. Ez látja el energiával a kazánt, a mosógépet és még az energiaéhes sütőt is”.”

Különösen a gyermekes családok és az idősek számára nehéz a támadások és áramkimaradások által jellemzett mindennapok. „De sokan megbékéltek a több mint kétéves háború után. Mi is megbékéltünk vele: Ez a valóság, amelyben mindannyian élünk.”

A „Kiev Digital” alkalmazás segítséget nyújt neki. Értesít, ha már csak 15 perc maradt főzni, mosakodni vagy zuhanyozni. Vagy arra, hogy lifttel menjen fel – Szerhij például egy toronyház 22. emeletén lakik.

Az ellátási helyzet július végéig nem fog javulni. A hő- és vízerőművek elleni rendszeres orosz támadások mellett az atomerőművek karbantartási munkálatai és a rossz időjárási körülmények is nehezítik az áramellátást

A szomszédos országokból, Romániából, Lengyelországból, Magyarországról és Moldáviából származó vészhelyzeti áramimport „a károk mértéke miatt” nem elegendő az elektromos hálózat fenntartásához

Zelenszkij elnök nemrég azt mondta, hogy az ország csak feleannyi áramot tud termelni, mint egy évvel korábban. Évekbe telhet, mire az ukrán villamosenergia-ipar teljesen helyreáll. Tavaly Ukrajna még áramot exportált.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés