ACNEWS

Ukrajna nem kap F-16-osokat Dániától

F-16-os repülőgép / Fotó: pixabay
F-16-os repülőgép / Fotó: pixabay
Elvileg már szilveszter előtt hadrendbe állhattak volna a harci gépek. Dánia most elismerte, elhamarkodottan ígérgettek
Hirdetés
Ad image

A dán kormány kijelentése, miszerint az első F-16-os vadászgépek már az évfordulón leszállhatnak Ukrajnában, túl optimista volt. A koppenhágai védelmi minisztérium most bejelentette, hogy a beígért hat gépet csak valamikor a második negyedévben tudják elküldeni. Akár hat hónapot is késhet.

A védelmi minisztérium szerint az F-16-osok bevetésének néhány feltétele még nem teljesült. Ezek közé tartozik az ukrán pilóták kiképzése. A menetrend olyan tényezőktől is függ, mint a felszerelés és az időjárási körülmények.

Jelenleg hat ukrán pilótát képeznek ki Dániában. Szakértők rámutatnak, hogy a pilótaképzés a sikeres missziónak csak az egyik feltétele. A gépészeket és a földi személyzetet is ki kell képezni. A lőszerellátás és pótalkatrészek logisztikai láncáról, valamint a repülőterek fizikai körülményeiről is gondoskodni kell.

Emlékezetes: Hollandia 18 repülőgépet akar leszállítani, de egyelőre nem adott ütemtervet. Belgium és Norvégia szintén ígéretet tett, de a mennyiségeket még nem pontosították. A nemzetközi koalíció továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a szükséges logisztika és infrastruktúra kiépítését Ukrajnában – hangsúlyozta a dán védelmi minisztérium.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés