ACNEWS

Ukrajna tombolva vádolja a Nyugatot, légvédelmet akar most

Fotó: MTI/Ap
Fotó: MTI/Ap
Zelenszkij szerint azért haltak meg Csernyihiv városában az ukrán katonák, mert az országa nem kapott elég légvédelmi eszközt.
Hirdetés
Ad image

Egyre nyíltabban és harsányabban vádolja Ukrajna a nyugati országokat a háborúban elszenvedett kudarcokért. Azt írja a Washington Post, hogy Oroszország e heti gyilkos csapásai után az ukrán elnök a Nyugat támogatásának elmaradását kérte számon. Csernyihiv városában legalább tíz ember meghalt és többen megsebesültek a hét közepén végrehajtott orosz rakétatámadásban – idézte a Mandiner. Ami Zelenszkij szerint azért következett be, mert országa nem kapott elég légvédelmi eszközt. Úgy véli, a Nyugat ölbe tett kézzel nézi az orosz gyilkolászást, és inkább Izraelt segíti.

Az ukrán elnök kijelentette, amíg a Nyugat az iráni drónok és rakéták leszedésében segítséget nyújt Netanjahuéknak, addig ölbe tett kézzel nézik, hogy az orosz hadsereg a harcvonaltól távol bevásárlóközpontokra és lakóházakra lő Ukrajnában. Mint ismert, a potenciális amerikai támogatás nagy része – hatvanmilliárd dollár értékben – a kongresszus jóváhagyására vár. Miközben Kijevnek elsősorban tüzérségi lövedékekre, illetve többek között vadászgépekre és légvédelmi felszerelésekre lenne szüksége amellett, hogy egységei is fáradnak. Egyre fogynak a győzelmi esélyeik.

A nyugati döntéshozók azonban elég óvatosan fogalmaznak ez ügyben. Ezzel kapcsolatban a brit külügyminiszter is megszólalt. „…Ha el akarjuk kerülni a háborút Európában, a NATO-csapatok nem keveredhetnek közvetlen konfliktusba az oroszokkal” – mondta. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés