ACNEWS

Ukrajnának nem kellenek a „repülő szemetek”

F/A-18E Fotó: Pixabay
F/A-18E Fotó: Pixabay
Ukrajnának sürgősen szüksége van fegyverekre… mondják. Ennek ellenére elutasították az Ausztráliából származó vadászgépeket.
Hirdetés
Ad image

Ausztrália tavaly 41 darab F/A-18 Hornet típusú vadászrepülőgépet ajánlott fel Ukrajnának. A védelmi ágazat egyik ausztrál tisztviselője most arról számolt be, hogy egy ukrán védelmi tisztviselő azt mondta akkor: „Nem akarjuk a maguk repülő szemetét”. Ezek a megjegyzések lényegében meghiúsították az üzletet.

A repülőgépek 1984 óta álltak szolgálatban, és 2021-ben kivonták őket a forgalomból. Alkalmasak lennének azonban a sérült ukrajnai kifutópályák megközelítésére, és le is tudnának szállni.

Ausztrália és Ukrajna kapcsolata más okokból is feszült. A repülőgépeken kívül az ország vonakodik más felszerelések szállításától is. Ukrajna például olyan járműveket kért, mint a Hawkei páncélozott dzsip és az MRH-90 Taipan szállítóhelikopter.

A szóban forgó „repülő szemét” az F/A-18-as, amelyet többek között a svájci hadsereg is használ. 1997-ben 34 Hornetet vásároltak, amelyek közül 30 még mindig szolgálatban van.

Az ausztrál és a svájci típusok között azonban vannak különbségek. Míg a kivont ausztrál gépek A/B típusú F/A-18-asok, addig Svájc a C/D típusokat üzemelteti. Ezek modernebbek. Jobb például a radar, az éjszakai harcképesség és a modern rakéták bevethetőségének képessége. Az A, C és D típusok együlésesek, míg a B, D és F típusok kétülésesek – írja a blick.ch.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés