ACNEWS

Ukrajnának már csak hat hete van hátra

Fotó: Illusztráció / Youtube
Fotó: Illusztráció / Youtube
Az Egyesült Államok vezető tábornoka arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának már csak hat hete van hátra, mielőtt az időjárás változása megnehezítené az ellentámadást.
Hirdetés
Ad image

„Még van egy ésszerű idő, körülbelül 30-45 napnyi harci időjárás. Ezt követően a sár és az eső valószínűleg hatással lesz a harctéri manőverezőképességre ” – idézi Mark Milley tábornokot a CNN.

A tábornok azt mondta, hogy az ellentámadás „nagyon folyamatos haladást” ért el június kezdete óta.

„Az ukránok még nem végeztek. Ez a csata még nem ért véget, és nem fejezték be azt a harci részt, amit el akarnak érni. Túl korai lenne megmondani, hogyan fog ez végződni” – mondta.

A vasárnapi jelentések csak fokozatos előrenyomulásról számoltak be a Zaporizzsjai területen lévő Robotyne falu közelében – amely a stratégiai fontosságú Tokmak város felé vezető úton fekszik.

Az ukrán 46. brigádhoz tartozó nem hivatalos Telegram-csatorna azt közölte, hogy a csapatok egy szomszédos falutól keletre előrenyomultak. De figyelmeztettek rá, hogy az orosz erők még mindig magaslati területeket tartanak kézben, ami előnyt jelent számukra.

Eközben a déli „Tavria” parancsnokság online frissítése szerint: „Továbbra is folytatjuk a kisebb előretöréseket Robotyne térségében. Körülbelül 1,5 négyzetkilométernyi ukrán területet szabadítottunk fel”.

Az erői előrenyomulásának ütemére vonatkozó pénteki kérdésre Volodimir Zelenszkij elnök ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna továbbra is a kezdeményező. De arra biztatta a kijevi konferencia hallgatóságát, hogy ne úgy tekintsenek az ellentámadásra, mint egy játékfilmre, amely 90 perc alatt készült el.

Zelenszkij egyik magas rangú biztonsági tisztviselője, aki másnap ugyanezen a rendezvényen beszélt, jelezte, hogy az ukrán erők talán még télen is folytatják a támadásokat.

Kyrylo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője elismerte, hogy az ellentámadás lassabban halad, mint szeretné. Elmondása szerint Oroszország védelmi vonalai jól megtervezettek és erősen aknázottak, ami „bonyolulttá” tette a helyzetet a csatatéren.

„De bár a hideg időjárás olyan realitás, amelyet a hadsereg nem hagyhat figyelmen kívül, az ellentámadás folytatódik” – mondta.

A hét elején David Petraeus nyugalmazott amerikai tábornok hasonló prognózist látszott adni, mondván: „ez a télen is tartani fog”.

Kijev támogatói attól tartanak, hogy a támadó műveletek leállítása a tél folyamán csak arra szolgálna, hogy Oroszországnak lehetőséget adjon védekezésének további megerősítésére.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés