ACNEWS

Uniós biztos: Az audiovizuális ágazat az európai demokrácia alappillére

Az audiovizuális ágazat az európai demokrácia alappillére, és a sokszínűség garanciája - jelentette ki Nicolas Schmit az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa,  az uniós parlament (EP) plenáris ülésénének hétfői, az európai média átalakításáról szóló bizottsági tervezethez kapcsolódó vitájában.

Hirdetés
Ad image

Az audiovizuális ágazat az európai demokrácia alappillére, és a sokszínűség garanciája – jelentette ki Nicolas Schmit az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa,  az uniós parlament (EP) plenáris ülésénének hétfői, az európai média átalakításáról szóló bizottsági tervezethez kapcsolódó vitájában.

A vitával összefüggő EP-jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: az audiovizuális ágazatot egyre több kihívás éri – különösen a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt – ezért egy olyan uniós stratégiát kell kidolgozni, amely védi ezt a területet és felkészíti a digitális változásokra.

Mint mondta, a bizottság arra kötelezné a médiaszolgáltatókat, hogy tegyék átláthatóvá a szerzői jogokat, a testület továbbá pontosan meghatározná a platformok felelősségét és hatáskörét. A uniós szerv, ugyancsak nagy hangsúlyt fektet a médiapluralizmus jelentőségére,  különösen azokban a tagállamokban ahol ez jelentősen gyengült, „egyoldalúvá vált” – közölte.

Schmidt elmondta, hogy a bizottság jövő év elején teszi közzé a médiaszabályozásról szóló törvénytervezetet, és hét évre vonatkozólag 10 millió eurót különít el a független alkotók finanszírozására.

Az EP állásfoglalásra irányuló indítványa többek között felhívja a figyelmet arra: a jelenlegi válság azzal a kockázattal jár, hogy felgyorsul a hírmédia konszolidációja, különösen a tagállamokon belül, ami hátrányosan érintheti a médiapluralizmust, valamint a tájékoztatás minőségét és pártatlanságát.

Megjegyzi továbbá azt is, hogy az EU-nak és tagállamainak intézkedéseket kell bevezetniük annak biztosítására, hogy a média a közértékeken alapuljon, és nyitott, demokratikus, fenntartható és befogadó legyen, valamint hogy ebben a környezetben több nő, faji és etnikai kisebbséghez tartozó személy, migráns és menekült, valamint az LMBT-közösségek tagjai és fogyatékossággal élők töltsenek be kreatív és döntéshozó pozíciókat. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés