ACNEWS

Uniós biztos: az egységes piac az egyik legnagyobb eredménye az európai integrációnak

Az uniós egységes piac az egyik legnagyobb eredménye az európai integrációnak, az európai gazdaság gerince, a jólét és a gazdagság forrása - jelentette ki Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyet az egységes piac megalakítása 30. évfordulójának szenteltek.

Hirdetés
Ad image

Az uniós egységes piac az egyik legnagyobb eredménye az európai integrációnak, az európai gazdaság gerince, a jólét és a gazdagság forrása – jelentette ki Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyet az egységes piac megalakítása 30. évfordulójának szenteltek.

Vestager hangsúlyozta, hogy az uniós egységes piac a fogyasztóknak védelmet nyújt, szavatolja a termékbiztonságot, az árakat alacsonyan tartja és kiszámíthatóvá teszi a nemzetközi kereskedelmet.

Az uniós egységes belső piac fontos szerepet tölt be a klímaváltozás mérséklésében, hozzájárul a tiszta energiaforrások kiaknázását lehetővé tevő, illetve a digitális átállást segítő innovációhoz – emelte ki.

Figyelmeztetett viszont, hogy az egységes belső piac működése és eredményei nem tekinthetők maguktól értetődőknek, ami megmutatkozott például a koronavírus-járvány okozta válság idején, amikor a nemzetek önállóan intézkedtek. Több elszántságra van szükség ahhoz, hogy elháríthatók legyenek a még fennálló akadályok, köztük a szabályok nem megfelelő alkalmazása, az izolációs törekvések vagy bizonyos visszaélések – hangsúlyozta. Az egységes piac meglétének eredménye, hogy az európai demokrácia virágozni tud – tette hozzá az uniós biztos.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője hangoztatta: az egységes piac nem működik kifogástalanul, az előnyök egyenlőtlenül oszlanak el, egyes tagállamok és cégeik nagyobb hasznot húznak belőle, mint mások.

Kijelentette: az Európai Bizottságnak szavatolnia kellene, hogy mindenki egyenlő esélyekkel érvényesüljön az egységes piacon. Ez az elv sérült a mobilitási csomaggal, a kiküldött munkavállalók szabályozásával, valamint az állami támogatások tekintetében. Továbbá azzal, hogy az uniós bizottság Magyarország és Lengyelország esetében visszatartja a nekik járó uniós forrásokat, az egységes piacon hátrányos helyzetbe hoz országokat, és az Erasmus oktatási programból való kizárással már egyes országok fiataljait is – emelte ki.

„Meggyőződésem, hogy mindez ellentétes az Európai Bizottság mandátumával” – jelentette ki Győri Enikő, majd arra kérte a brüsszeli testületet, tegyen azért, hogy ez a jogellenes állapot megszűnjön, és a magyar és a lengyel kis- és közepes vállalatok (kkv-k) a többi országokéival egyenlő feltételek mellett versenyezhessenek az egységes piacon.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kijelentette: az egyéges piac az Európai Unió egyik legfontosabb vívmánya, és számos fontos, az európai polgárok életét könnyebbé tevő intézkedés köszönhető neki.

Véleménye szerint a koronavírus, az ukrajnai háború és az ezekből fakadó gazdasági válság miatt azonban még sok munka vár az unióra. Hangsúlyozta: fontos lenne, hogy az Európai Unió a polgárok érdekeit és a gazdaság fejlődését szolgáló intézkedésekre összpontosítson, a tagállami jogköröket megkérdőjelező, haszontalan ideológiai viták helyett.

„Itt az ideje, hogy elkezdődjön az európai versenyképesség növelésének korszaka” – mondta Tóth Edina, majd hozzátette: a globális kihívások és az Egyesült Államokkal szemben felerősödött gazdasági verseny miatt célzott intézkedésekre van szükség. Csökkenteni kell az adminisztratív terheket, támogatni a kkv-kat, jobban ki kell használni az egységes piacban rejlő lehetőségeket – mutatott rá a fideszes EP-képviselő. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés