ACNEWS

Uniós biztos: Brüsszel az Isztambuli Egyezmény célkitűzéseivel megegyező intézkedéseket kíván elfogadni a nők elleni online erőszak kezelésére

Brüsszel az Isztambuli Egyezmény célkitűzéseivel megegyező, célzott intézkedéseket kíván elfogadni a nők elleni online erőszak kezelésére - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos hétfőn az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Hirdetés
Ad image

Brüsszel az Isztambuli Egyezmény célkitűzéseivel megegyező, célzott intézkedéseket kíván elfogadni a nők elleni online erőszak kezelésére – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos hétfőn az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Dalli, a nemi alapú online erőszak elleni küzdelemről szóló uniós parlamenti jelentést tárgyaló vitában hangsúlyozta: „a digitális környezetet nem úgy alakították ki, hogy az mindenki számára garantálja a biztonságot”, a nők elleni online erőszak széles körben elterjedt, a koronavírus-járvány pedig ezt a helyzetet tovább súlyosbította.

Mint mondta, az Európai Bizottság (EB) jövő évben olyan irányelvet kíván előterjeszteni a nemi erőszak témájában, amely az uniós szerződések meglévő jogalapjára támaszkodik. Emlékeztetett: az EB kezdeményezte, hogy a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény felkerüljön az „uniós dimenziójú” bűncselekmények listájára.

Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője, az uniós testület alelnöke felszólalásában rámutatott: az internet – rengeteg előnye mellett – az erőszak új fajtáinak is teret adott. A közösségi média megváltoztatta az online teret, felerősítette az agresszív viselkedést. Felhívta a figyelmet arra is hogy a roma közösségekben nagy figyelmet kell fordítani a lányokat érő online agresszióra.

Kiemelte, hogy szabályozásra szükség van, de a szóban forgó uniós parlamenti jelentés „a szokásos forgatókönyv szerint készült, egyes tagállamokat jogtalanul támadva, ideológiai frázisokkal teletűzdelve, a tényleges megegyezést ellehetetlenítve vádaskodik”. Ez megosztó a tagállamokra nézve- tette hozzá.

„Magyarország elkötelezett az online erőszak elleni küzdelemben, gyermekeink és családjaink védelme a digitális térben is a legfontosabb” – hangsúlyozta Járóka Lívia.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés