ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ursula ámokfutása: császárnővé koronázta magát

Fotó: MTI / Purger Tamás
Fotó: MTI / Purger Tamás
Már a Politico is kiakadt. Ursula, miután bemutatta új csapatát, az Európai Bizottság elnökeként nagyobb befolyással rendelkezik, mint valaha.
Hirdetés
Ad image

Kiderült a 26 uniós biztos neve és titulusa, akik Ursula von der Leyen mellett fognak dolgozni. Ezzel párhuzamosan egyértelművé vált: ő fogja irányítani az Európai Uniót. A hatalomátvétel pedig teljeskörű volt a Politico szerint. Leyen percek alatt bevezetett egy új címet, amivel kevés felelősség jár. Mindezek mellett pedig egyértelműen a haverjait támogatta a lap értekezése szerint, amikor kiválasztotta az embereket és kiosztotta a szerepeket. „Még inkább ő fog mindent irányítani. Ki gondolta volna, hogy ez egyáltalán lehetséges?” – nyilatkozta a Politiconak a neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő.

Teljhatalmat szerzett

Ez volt a csúcspontja annak a több hónapos stratégiának, amelynek célja az volt, hogy eltávolítsa azokat, akik az első ciklusa alatt ellentmondtak neki. Így lehet, hogy az olyan nagy egyéniségek, mint a francia Thierry Breton vagy a holland Frans Timmermans már nincsenek többé. Leyen első ciklusa alatt azzal szerzett hírnevet magának, hogy egyoldalú döntéseket hozott, túllépte munkaköri leírását, miközben más uniós vezetőket kihagyott a döntéshozatalból. Ennek eredményeként Brüsszelben Ursula királynő becenevet kapott. Pedig ma már császárnői hatalommal bír…

Nem örülnek a tisztviselők

Aznap reggel, amikor von der Leyen bejelentette második csapatát, nem volt hajlandó közölni az Európai Parlamenttel, a biztosok jóváhagyásában részt vevő partnereivel, hogy kit melyik munkakörbe oszt be. Ehelyett a parlamenti csúcsvezetőkkel tartott megbeszélésről egyenesen a sajtótájékoztatóra ment, ott árulta el csak a részleteket. Órákkal korábban meggyőzte a franciákat, hogy egy kivételesen fontos munkát ad a biztosjelöltjüknek, ha lecserélik Bretont. Kedden, amikor nyilvánosságra hozta a munkaköri leírásokat, rájöttek, hogy átverték őket és egy kitalált pozíciót kaptak csak meg. „Bárki, aki azt hitte, hogy változtatni tudott volna a stílusán, a szigorú ellenőrzésre való hajlandóságán, az naiv volt.” – mondta egy uniós diplomata.

A régi szervezeti ábrát felrúgva von der Leyen azt mondta, hogy megszabadítja a Bizottságot „a korábbi, viszonylag merev gyakorlattól”, és kevésbé hierarchikussá teszi az intézményt. Állította, hogy ez nagyobb együttműködést tesz lehetővé a biztosok és köztisztviselőik között, és „egyenlő felelősséget” ad nekik a prioritások megvalósításában. Az uniós diplomaták és tisztviselők szerint azonban az új struktúra lehetővé teszi von der Leyen számára, hogy oszd meg és uralkodj elvet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés