ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ursula von der Leyen kétségbeesve bájolog

Ursula von der Leyen / Fotó: Shutterstock
Ursula von der Leyen / Fotó: Shutterstock
A titkos szavazás igazi kihívást jelent, mivel az Európai Bizottság elnöke a második ciklusára törekszik.
Hirdetés
Ad image

Az EU intézménye, amely legjobban hangoztatja a demokráciát és elszámoltathatóságot, jövő héten az egyik legfontosabb döntését készül meghozni — titokban.

Az Európai Parlament tagjai — köztük sok új képviselő — várhatóan július 18-án szavaznak arról, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megérdemel-e egy második ciklust. Már rendelkezik a nemzeti vezetők többségének támogatásával. Ahhoz azonban, hogy a Parlamentben is sikerrel járjon, von der Leyennek a 720 EP-képviselő közül 361 szavazatára van szüksége. Ha nem jár sikerrel, távoznia kell, és az EU nemzeti vezetőinek másik jelölttel kell előállniuk. Ez katasztrófát jelentene a blokk hitelessége — és von der Leyen karrierje — szempontjából.

Ezért von der Leyen és csapata bájolog, telefonon keresi meg, és személyesen találkozik minél több európai törvényhozóval. Gyakran egyénileg, mivel nem minden EU-s politikai csoport vagy nemzeti delegációvezető tudja garantálni, hogy minden képviselőjük von der Leyenre szavaz.

„Tárgyalni kell, és remélni, hogy betartják az ígéretüket” — mondta egy von der Leyenhez közel álló személy.

De mivel a szavazás titkos lesz, nehéz von der Leyen és a csoportvezetők számára „a régi, jól bevált amerikai módon” elérni a kívánt eredményt — mondta az Európai Néppárt főtitkára, Thanasis Bakolas, utalva arra a gyakorlatra, hogy ösztönzőkkel vagy fenyegetésekkel próbálják rávenni a törvényhozókat az egységes szavazásra.

„Ez kihívást jelent” — mondta José Manuel Barroso volt bizottsági elnök, aki kétszer is sikeresen szembenézett az EP képviselőinek titkos szavazásával. „Valóban függetlenek, amikor titkosan szavaznak.” Ez a függetlenség a választópolgárok iránti elszámoltathatóság rovására megy.

Az Európai Parlament hangsúlyozta, hogy szabályzata egyértelművé teszi, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztását titkos szavazással kell lefolytatni – írja a politico.

A játék szabályai

Von der Leyen számára a titkos szavazásnak vannak előnyei és hátrányai is. Egyrészt a törvényhozók nyilvánosan állíthatják, hogy nem kedvelik őt, de titokban mégis üzleteket köthetnek vele. Másrészt azonban nincs mód annak biztosítására, hogy a törvényhozók betartsák az ígéreteiket, miszerint rá szavaznak.

A 361 szavazatos küszöb átlépéséhez von der Leyennek a lehető legtöbb támogatásra lesz szüksége a centrista csoportokból, amelyek legutóbb is támogatták őt.

De még a centrista csoportokon belül is vannak disszidens delegációk és törvényhozók. Néhányan már nyíltan kijelentették, hogy nem szavaznak von der Leyenre, mások nyilvánosan támogathatják őt, de Strasbourgban mégis a „Nem” gombot nyomhatják meg. Ez az egyik oka annak, hogy az Európai Parlament ezt a szavazást titkossá tette.

„A cél az, hogy az EP-képviselők ne kerüljenek nyomás alá a pártjuk vagy a csoportjuk részéről, így szabadon szavazhatnak. Az ötlet az, hogy ez erősíti parlamenti mandátumuk autonómiáját” — mondta Brack.

Von der Leyen nem bízza a dolgot a véletlenre. Eric Mamer, az Európai Bizottság fő szóvivője elmondta, hogy ezen a héten kihagyta a NATO-csúcstalálkozót Washingtonban, hogy az Európai Parlamentben egy erős Európa érdekében dolgozzon a többség megteremtésén. De még ha mosolyogva kezet is ráznak és megállapodások születnek, az EP-képviselők akkor is dönthetnek úgy, hogy von der Leyen ellen szavaznak, anélkül hogy bárki megtudná.

„Ez gyengíti von der Leyen lehetséges második ciklusát” — mondta egy EU-tisztviselő. „Von der Leyennek könyörögnie és engedményeket kell tennie, hogy megnyerje a törvényhozókat. Mivel nincs garancia, ezt a lehető legtöbb EP-képviselővel meg kell tennie, mintha politikai tőkét osztogatna.” Természetesen azok, akik engedményeket alkudtak ki, csak akkor válthatják be ezeket, ha von der Leyen hivatalban marad.”

Nincs tartalékterv

Az alternatívák hiánya — és a politikai káosztól való félelem — von der Leyen segítségére van.

Ha akár egyetlen szavazattal is elmarad a varázslatos 361-es szám elérésétől, az Európai Tanácsnak egy hónapja van, hogy megvitassa és új jelölttel álljon elő, ami példa nélküli eredmény lenne, és politikai válságot idézhet elő. Különösen mivel nincsenek más nyilvánvaló jelöltek, akik mind az Európai Tanács, mind az Európai Parlament támogatását elnyerhetnék.

A politikai stabilitás iránti igény, Oroszország ukrajnai háborúja, Magyarország viharos EU Tanácsi elnöksége, és az amerikai vezetés novemberi potenciális változása segített von der Leyennek megszerezni az EU állam- és kormányfőinek támogatását múlt hónapban. Most ő és csapata ugyanezzel az érvvel fordulnak az Európai Parlamenthez – írja a lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés