ACNEWS

Radioaktívak a német és osztrák vaddisznók

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A német és osztrák agyarasok ugyan egészségesnek néznek ki, a testükben lévő radioaktív cézium szintje miatt nem biztonságos a fogyasztásuk.
Hirdetés
Ad image

Korábban Csernobilt okolták a szennyezésért, de most egy új kutatás alternatív forrásra mutatott rá: a nukleáris fegyverekkel végzett kísérletekre. A 60-80 évvel ezelőtt végzett kísérletekből származó nukleáris fegyverek radioaktív sugárzása valószínűleg jelentős mértékben hozzájárult a vaddisznókra ma is jellezmő radioaktív állapothoz.

Egy nukleáris robbanás során hatalmas mennyiségű energia szabadul fel bizonyos típusú atomok, köztük a radioaktív cézium széttörésével. Ez azt jelenti, hogy a szándékos robbantások és nukleáris balesetek gyakori mellékterméke a környezetbe szivárog. Ez egészségügyi kockázatot jelent az emberekre és a vadon élő állatokra.

Csernobilban jelentős mennyiségű cézium-137 keletkezett, amikor a reaktormag 1986-ban felrobbant. A cézium-137 különösen trükkös radioaktív szennyezőanyag, mivel hosszú élettartamáról ismert, sok évig megmarad. Idővel azonban a legtöbb, a katasztrófa által érintett vadon élő állatnál csökken a radioaktivitás szintje – írja az IFL Science.

A Németországban és Ausztriában élő radioaktív vaddisznók másról árulkodnak. Céziumszintjük nem változott a tudósok által várt módon. Ez arra késztette a kutatókat, hogy elgondolkodjanak azon, vajon kizárólag Csernobil okozta-e a szennyezettségüket.

Vadászokkal együttműködve vaddisznóhúsmintákat gyűjtöttek a Dél-Németországban élő állatokból. Ezeket aztán gammasugár-detektorral megvizsgálták, hogy mennyi cézium-137-et tartalmaznak. Ezután egy kifinomult tömegspektrométer segítségével megvizsgálták, hogy mennyi cézium-135-öt tartalmaz a hús.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 48 vizsgált húsminta 88 százaléka a német hatósági határértékek szerint nem volt biztonságos a fogyasztásra a bennük lévő radioaktív cézium mennyisége miatt. Azt is ki tudták következtetni, hogy a fegyverekkel végzett kísérletek 10 és 68 százalék közötti mértékben járultak hozzá a szennyezettséghez, és egyes minták esetében ez a mennyiség a csernobili céziumszennyezés figyelembevétele nélkül is elegendő volt a hatósági határértékek túllépéséhez. Úgy tűnik, hogy az évszázad közepén végzett nukleáris fegyverkísérletek eddig a vadon élő állatok radioaktív szennyeződésének egy nagyon alulértékelt forrása volt.

De miért éppen a vaddisznók? Ezek az állatok különösen érintettek, mivel előszeretettel fogyasztják a föld alatti szarvasgombát. Ezek a drága csemegék sajnos jól felszívják a környezeti radioaktív szennyeződést, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy a belőlük táplálkozó állatok esetében a hatások az első incidenst követően évtizedekig fennmaradhatnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés