ACNEWS

Vaddisznók támadták meg Balatonfenyvest, tilos kilőni őket

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A helyiek invázióról beszélnek, soha ennyi vaddisznót nem láttak még Balatonfenyvesen, korábban a fűzfői bölcsöde udvarára is bejártak.
Hirdetés
Ad image

Vaddisznók támadták meg Balatonfenyvest, kondákban járják a települést, és szabadon garázdálkodnak. Évek óta probléma az elszemtelenedő dúvadak garázdálkodása a faluban. A vaddisznók már betörnek a kertekbe, megdézsmálják a veteményest. Amikor pedig megzavarja őket a házőrző, ahelyett, hogy elmenekülnének, rájuk támadnak, megharapják őket.

A helyiek panaszáról beszámolt az RTL Híradó. Eszter lánya tegnapelőtt este épp a kutyájukkal este jött haza, amikor a kapujuk előtt vaddisznók állták el az utat. „Felhívott, hogy nem tud hazajönni. Nagyon félelmetes volt, mert az öt méterrel arrébb lévő kerítést ostromolta a vaddisznó, hogy be tudjon jönni felém. Nincs semmi félelemérzetük – magyarázta Eszter az RTL riporterének.

Életveszélyes lehet a koca

A híradó mutatott olyan drótkerítést, amit a dúvadak átszakítottak , és egy golden retriever kutyát is, amit megtámadtak és megsebeztek a vaddisznók. A helyiek már aludni sem tudnak a hangoskodó vadak miatt. Bár a vadászok kilőnék őket, erre most nincs lehetőség. Ugyanis kicsúsztak a határidőből. A helyi polgármester szerint az üdülővendégek miatt áprilistól októberig a vadászok nem gyéríthetik a településen a vaddisznókat. Így leghamarabb erre csak késő ősszel kerülhet sor. Addig is marad Gagyi István, a Vas vármegyei Vadászkamar elnökének tanácsa: nem kell félni a a vaddisznótól, sőt, kiabálással, fütyüléssel, tapsolással elriasztható. Kivéve akkor, ha az anyakoca a kicsinyeit tereli. Ilyen esetben ugyanis a malacait védő koca támadásba lendül, ami az emberre életveszélyes is lehet.

Feldöntögetik a kukákat

Balatonfűzfő is hasonló problémákkal küzdött. Évekbe tellett, mire tavaly megszerezte a rendőrségtől a szükséges engedélyt, és a vadászokkal kilövetett 13 állatot. Volt, hogy az embertől egyáltalán nem félő vaddisznók fényes nappal, ebédidőben flangáltak a bölcsőde udvarán. Meglátogatták a játszóteret és az iskola környékét, feltúrták a temető virágágyásait, és kiszedték a körforgalomba ültetett tulipánhagymákat. A hírbalaton szerint ezek az állatok már tudták, hogy csütörtökönként van kukaürítés, és már szerdán éjjel megjelentek, feldöntögették a kirakott kukákat. A hivatásos vadászok pedig beszámoltak olyan esetről, amikor a dúvadak a fára kergettek egy embert.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés