ACNEWS

Van Gogh eddig ismeretlen önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában

Vincent van Gogh (1853-1890) holland festő egy eddig ismeretlen, önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában - számolt be róla a BBC hírportálja csütörtökön.

Hirdetés
Ad image

Vincent van Gogh (1853-1890) holland festő egy eddig ismeretlen, önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában – számolt be róla a BBC hírportálja csütörtökön.

A Skót Nemzeti Galéria (NSG) szakemberei akkor fedezték fel a festményt, amikor a közelgő kiállítás előtt röntgenfelvételt készítettek egy portréról.
A Parasztasszony feje című alkotás hátoldalán ragasztó- és kartonrétegek borították az önarcképet.

Lesley Stevensont, a galéria vezető restaurátorát „sokkolta”, amikor megpillantotta, hogy a művész „rájuk néz”.
 „Amikor először láttuk a röntgenképet, természetesen rendkívül izgatottak voltunk. Hatalmas felfedezés ez, többet tudunk meg általa van Gogh életéről” – magyarázta.

 

 A holland festő takarékosságból gyakran használta fel vásznai hátoldalát. Életében nem tudta eladni a műveit, a hírnév csak azután érkezett, hogy 37 évesen, 1890-ben meghalt. A nyugati művészet történetének egyik leghíresebb és legnagyobb hatású alkotója lett.
    A Parasztasszony feje 1980-ban, egy neves edinburgh-i ügyvéd adományának részeként került a galéria gyűjteményébe. Egy Hollandia déli részén, Nuenenben lakó nőt ábrázol. Van Gogh 1883 és 1885 között élt a városban.
 Úgy vélik, karrierje egy meghatározó szakaszában festette az önarcképet a portré hátoldalára: ekkor költözött Párizsba, ahol nagy hatással voltak rá a francia impresszionisták munkái.

 

 Halála után nagyjából 15 évvel a Parasztasszony feje az amszterdami Stedelijk Múzeumhoz került kölcsönbe. Úgy vélik, ekkor történt, hogy a vásznat kartonra ragasztották, majd bekeretezték. Úgy tűnik, „befejezettebbnek” tekintették a Parasztasszonyt, mint az önarcképet.

A festmény többször cserélt gazdát, míg 1923-ban Evelyn St Croix Fleming meg nem vásárolta. Az ő fia, Ian írta később a James Bond-regényeket.
A kép 1951-ben került Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába, ők ajándékozták később a NSG-nek.
A galéria szakemberei szerint a ragasztó és a karton eltávolításához igen óvatos restaurátori munkára lesz szükség. Jelenleg kutatják, hogy lehet elvégezni anélkül, hogy kárt tennének a Parasztasszony fejében.
Az edinburgh-i van Gogh-kiállítás látogatói elsőként láthatják az önarckép röntgenfelvételét egy speciálisan kialakított fénydobozon át.
A képen egy szakállas, kalapos, ülő férfi látható a nyakán lazán megkötött kendővel. Feszült tekintettel néz, arcának jobb oldalára árnyék vetül, bal füle világosan kirajzolódik.
 Számos önarckép és más munka került elő korábban, amelyeket a művész nueneni korszakából származó festmények hátoldalára készített.
 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés