ACNEWS

2024. July 19.   |   Emília napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Van jó magyar gyümölcs, csak nincs hozzá kéz

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Pedig még jól is fizetnének az idénymunkásoknak a gazdák, mégsem találnak olyat, aki leszedje a gyümölcsöket. Ezzel pedig többmilliós kár keletkezik.
Hirdetés
Ad image

Az agrárium egyik legjelentősebb problémája a munkaerőhiány. Évente 50-80 millió forintnyi kárt okoz a gazdáknak az, hogy nem találnak idénymunkást, aki leszedi a terményeiket. Éppen ezért szorul az ágazat egyre többször külföldi, akár távol-keleti, például Fülöp-szigeteki munkavállalók alkalmazására.

Az ország az idénymunkáért kifizetett bérek tekintetében két jelentősebb részre osztható. Az északkeleti országrészben körülbelül 12 ezer forint a napi bér, az ország nyugati, illetve középső részein pedig ugyanez 15-18 ezer forintra tehető. A bejelentett, járulékokkal emelt költség 1800-2000 Ft/óra munkabér esetén a termelő számára 2700-3000 Ft/órás költséget jelent.

„Az idénymunka ára folyamatosan, dinamikus növekszik, sokszor még a minimálbérnél és a szakképzett bérminimumnál is magasabb összeget kell százalékos értékben adni a dolgozóknak” – mondta az Agrárszektornak Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke.

Hozzátette, hogy sajnos változtattak az egyszerűsített foglalkozásban a közterhek mértékén is. Sokáig nagyon kedvezően, 500 forint volt naponta a közteher összege, ez napjainkban a minimálbérhez viszonyítva 1300 forintra tehető a mezőgazdasági idénymunkások esetében. Ez is jelentősen megnöveli az idénymunkások költségtényezőit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés