ACNEWS

Váratlan beismerés: „Trump elnöksége megerősítheti Európát”

Fotó: Illusztráció / Pexels
Fotó: Illusztráció / Pexels
Meglepő kijelentések hangzottak el az Európai Parlamentben: ha Trumpot megválasztják elnöknek, azzal Európa nagyon jól járhat.
Hirdetés
Ad image

Alexander De Croo miniszterelnök szerint a jelenlegi belga EU-elnökség legnagyobb kihívása az erős uniós gazdaság kiépítése lesz. Jelenleg Kína egyre inkább dominál a világpiacokon, az Egyesült Államok pedig protekcionista intézkedésekhez folyamodhat, ha Donald Trumpot újraválasztják elnöknek. De Croo ma Strasbourgban, az Európai Parlamentben tette ezeket a megjegyzéseket, ahol a belga elnökség féléves prioritásait ismertette az európai parlamenti képviselőkkel.

„Ha 2024-ben ’Amerika ismét naggyá lesz’ lesz, az minden eddiginél jobban azt is fogja jelenteni, hogy Európa önállósodhat, önmaga érdekeit is követheti’” – mondta De Croo, utalva az amerikai republikánus Trump választási szlogenjére. A belga miniszterelnök szerint az EU-nak az egy elszigeteltebb, önmaával törődő Egyesült Államok lehetőségét kell kihasználnia, hogy függetlenebbé váljon és nagyobb szuverenitást szerezzen.

De Croo megismételte Belgium ismert álláspontját néhány sürgető uniós politikai kérdésben is: az elnökség azon fog dolgozni, hogy jóváhagyják az Ukrajna, Moldova és Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozására vonatkozó tárgyalási keretet, és fel kívánja gyorsítani a háború sújtotta Ukrajna pénzügyi támogatását, valamint a lehető legnagyobb mértékben ki kívánja terjeszteni az európai piacokat -írja a blesk.cz.

Az Európai Unió idén júniusban európai parlamenti választások előtt áll. Amiről nem sikerül áprilisig tárgyalni, megállapodni és jogi szempontból finomhangolni, az ebben a parlamenti ciklusban már nem fog megvalósulni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés