ACNEWS

Váratlan fordulat: az oroszoknak is elegük van a háborúból

Pixabay
Pixabay
Az orosz lakosság többsége a szomszédos országban folyó harcok azonnali befejezését és béketárgyalásokat szeretne. Van azonban egy bökkenő ...
Hirdetés
Ad image

Az egyetlen független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Központ havonta egyszer felmérést készít az orosz lakosság körében az ukrajnai háborúról. Ezúttal a résztvevőket véletlenszerűen két egyenlő csoportra osztották.

Az első csoport résztvevőinek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy támogatnák-e a háború befejezését. A túlnyomó többség igennel válaszolt:

A második csoportnak arra kellett válaszolnia, hogy támogatnák-e a háború befejezését Ukrajnában, ha a megszállt területeket ezután visszaadnák Kijevnek. Ebben az esetben a válaszadók többsége ellenezte ezt a lépést.

Arra a kérdésre azonban, hogy a katonai művelet folytatódjon-e vagy béketárgyalásokat folytassanak, a többség a béketárgyalások mellett voksolt.

A válaszadók háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy támogatja az orosz fegyveres erők ukrajnai akcióit. A 18-24 éves korosztály 62 százaléka nyilatkozott így, míg az 55 éves és idősebb válaszadók körében ez az arány 82 százalék volt.

Érdekes eredményt hozott az a kérdés is, hogy az oroszok visszacsinálnák-e a háború kezdetét, ha visszautazhatnának az időben. A válaszadók 42 százaléka állította, hogy nem akarnának semmilyen ellenségeskedést.

A megkérdezettek csaknem fele feltételezi, hogy az ukrajnai háború még több mint egy évig fog tartani. Ehhez képest: 2022 májusában, három hónappal az orosz agresszió kezdete után csak 21 százalék volt ezen a véleményen. Ennek ellenére 62 százalék biztos abban, hogy a „különleges művelet” sikeres lesz.

Miért kezdte Oroszország a háborút? A résztvevők 23 százaléka nem tudott választ adni erre a kérdésre. 25 százalék volt biztos abban, hogy Oroszország „megvédi és felszabadítja” Donbász lakóit. Tízből egy feltételezte, hogy „történelmi területeiket vissza kell venni”. 14 százalék azt mondta, hogy a fasizmust ki kell irtani. 13 százalék pedig azt mondta: „Megsértettek és belekényszerítettek bennünket” – ismerteti a felmérést a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés