ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Lukasenko lázong: kirúgja az orosz zsoldosokat

Fotó: Lukasenko / okras -w.commons
Fotó: Lukasenko / okras -w.commons
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnöknek elege lett az ott állomásozó Wagner-harcosokból. Buszra rakta őket.
Hirdetés
Ad image

Az indoklás, legalább is kifelé: nem akarja tovább fizetni őket. Erről egy neves orosz háborús blogger számolt be a Telegramon. Elmondása szerint 500-600 Wagner harcost vittek Oroszországba buszokon. „A katonák kivonásának első szakasza már befejeződött, a második szakasz augusztus 13. után kezdődik” – írta az orosz propagandista.

Lukasenko a jelek szerint a Kremltől várta a Wagner-zsoldosok fizetését, de hiába. Most a jelentés szerint elege lett, nem akarja saját „zsebből” fizetni a zsoldosokat – és visszaküldi őket Oroszországba.

Hivatalosan a zsoldosokat szabadságra küldték, de egy Kreml-barát Telegram-csatorna szerint „szó sincs” arról, hogy Oroszországban maradnának. A harcosok állítólag új feladatokra készülnek.

A Vlagyimir Putyin elleni június 24-i puccskísérlet után több ezer Wagner-harcost küldtek Fehéroroszországba. Lukasenko és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalt erről. Megalkudtak: Putyinnak nem kell otthon gondoskodnia a puccsistákról, Lukasenko pedig edzett harcosokat kap, akiknek a fehérorosz hadsereget kell formába hozniuk.

A zsoldosoknak erre a célra saját tábort építettek Fehéroroszországban, és a szomszédos Lengyelországgal való háborút „próbálták” a fehérorosz csapatokkal. Most az orosz zsoldosok állomásoztatása véget ér.

Július végén Lukasenko fehérorosz elnök még azt mondta, hogy a zsoldosok „Varsóba és Rzeszówba (egy lengyelországi város a Kárpátok lábánál) akartak kirándulni” – valójában a NATO-tag Lengyelországot fenyegette meg a wagneri csapatok rajtaütésével! Ezzel riadókészültségbe helyezte a szomszédos országokat. A lengyel kormány szerint a Wagner zsoldosokat továbbra is teljes egészében Moszkvából irányítják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés