ACNEWS

Váratlan fordulat: megugrott az ukrajnai lakásvásárlások száma

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az ukrajnai háború közepette meglepő módon folyamatosan emelkedik az ingatlanvásárlások száma. A modern lakóházak és a parkolóházak a legkeresettebbek.
Hirdetés
Ad image

Az ukrajnai ingatlanpiacon, meglepő, de fellendülés tapasztalható A háború okozta folyamatos bizonytalanság ellenére növekszik az érdeklődés. Különösen a modern lakóházak iránt – írja a Blick. Az ingatlantranzakciók száma 2023-ban 70 százalékkal emelkedett 2022-hez képest. Ennek megfelelően 404 ezer lakás cserélt gazdát.

A fellendülés fő mozgatórugói a vevők különböző csoportjai. Az első és legnagyobb csoportot azok alkotják, akik Ukrajnán belül egy biztonságosabb városba szeretnének költözni. Vagy úgy számolnak, hogy az olyan fontos régiók, mint Kijev és Nyugat-Ukrajna jobban védettek, mint mások. A második csoportba azok tartoznak, akik a háború miatt a megszállt területekről áttelepült nagyvállalatok közelébe költöznek. Ez különösen igaz Dnyipro városára, ahol a környező, oroszok által megszállt területekről érkező új lakosok felhajtják az ingatlanárakat.

Végül, de nem utolsósorban ott vannak a háborúban szolgáló vagy szolgált katonák és orvosok is. Az ő fizetésük a megélhetési költségekhez képest magas, sokan pedig időtálló befektetéseket keresnek. A modern toronyházakat ilyennek gondolják – ám a földszint közelében.. Egy kijevi ingatlan-tanácsadó elmondta, még ha törmelék is hullott ezekre az épületekre, a kár általában kicsi. A magánbefektetők viszont szinte teljesen kivonultak a piacról.

Az ingatlanok elhelyezkedése is fontos szerepet játszik. A biztonságosabb területeken lévő épületeket részesítik előnyben, távolabb az olyan, stratégiailag fontos infrastruktúrától, mint a repülőterek, erőművek vagy katonai létesítmények. A szakértők szerint az épületeken belüli preferenciák is megváltoztak ezzel párhuzamosan. Az alacsonyabb emeleteken lévő lakások népszerűbbek, mint a panorámás kilátással rendelkezők.

Végezetül egy másik ingatlanszektor is kisebb reneszánszát éli Ukrajnában. A parkolóházak és tárolók egyre népszerűbbek, illetve a mélygarázsok is, mert menedéket nyújtanak az embereknek és a járműveknek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés