ACNEWS

Váratlan fordulat: nem lehet NATO tag Ukrajna

Lekerült a napirendről az ország csatlakozása, de a szövetség minden támogatást megad.

Hirdetés
Ad image

Lekerült a napirendről az ország csatlakozása, de a szövetség minden támogatást megad.

Amikor Joe Biden amerikai elnök és más NATO-vezetők júliusban csúcstalálkozóra gyűlnek össze, Volodimir Zelenszkij elnök intenzív nyomás alá helyezi őket Ukrajna tagsági kérelmének az előmozdítása érdekében. Ukrajna NATO-csatlakozási vágya ugyanakkor valószínűleg megnő, ha sikerrel jár Kijevnek tavasszal várható ellentámadása – számolt be róla a Wall Street Journal.

Mivel az ukrán fegyveres erők az egyetlen olyan európai hadsereg, amely nemcsak Oroszország támadásával néz szembe, komoly károkat is okoz Putyin csapatainak. Ezért az ukránok meg vannak győződve arról, hogy ez jogot ad nekik a NATO-asztalnál.

Csakhogy, amikor a NATO kijelentette még 2008-ban, hogy Ukrajna tagságot kap, nem határozott meg időkeretet, és a téma nincs is egyelőre napirenden.

„Mivel Ukrajna tagsága lekerült a NATO napirendjéről, a vezetők azon vitatkoznak, hogy milyen vigaszdíjat ajánlanak fel, hogy támogatást és bátorítást mutassanak anélkül, hogy túlzott ígéreteket tennének vagy valamilyen propagandagyőzelmet adnának Oroszországnak. Bármilyen csomagot is fogadnak el a vilniusi csúcstalálkozón, az képezi majd az alapját a NATO Kijevvel való kapcsolatának hónapokra vagy évekre” – mutatott rá a WSJ.

A lap ezek után arról számolt be, hogy a NATO-n belüli viták olyan kérdésekre összpontosulnak, mint például Ukrajnának szilárd biztonsági garanciák vagy elmosódottabb biztonsági garanciák megadása, valamint a rövidtávú katonai képességek kiépítése és a hosszú távú politikai kapcsolatok kialakítása közötti egyensúly. Ugyanakkor jelenleg is folynak az egyeztetések e megállapodások formáját illetően. Például Lengyelország, Litvánia és Észtország ragaszkodik az erős biztonsági garanciákhoz és egy egyértelmű tagsághoz, szoros politikai kapcsolatokkal Ukrajnával. Más országok, köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország azt javasolja, hogy inkább a rövidtávú, gyakorlati kérdésekre összpontosítsanak, mint például Ukrajna támogatása fegyverekkel, finanszírozással és humanitárius segélyekkel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés