ACNEWS

Varga Judit: a magyar összetartozást is ünnepeljük

Október 23-án a magyar összetartozást is ünnepeljük, azt, hogy éljünk magyarként bárhol a világban, az 1956-osok bátorsága és hazaszeretete összeköt minket - jelentette ki az igazságügyi miniszter a New Jersey-beli magyarok ünnepi megemlékezésén Passaic városában vasárnap.

Hirdetés
Ad image

Október 23-án a magyar összetartozást is ünnepeljük, azt, hogy éljünk magyarként bárhol a világban, az 1956-osok bátorsága és hazaszeretete összeköt minket – jelentette ki az igazságügyi miniszter a New Jersey-beli magyarok ünnepi megemlékezésén Passaic városában vasárnap.

Varga Judit a Szent István Magyar Katolikus Templom szentmiséje után tartott ünnepségen hangsúlyozta, hogy akik elmenekültek és szétszéledtek a nagyvilágban, azok számára a templomok voltak a mentsvárak, ahol közösséggé tudtak kovácsolódni. Az erős közösségek korunk viharaiban is erős támaszai maradnak a nemzetnek – fogalmazott a miniszter. Emlékeztetett, hogy Passaic városának Szent István Római Katolikus Magyar Plébániája több száz magyart fogadott a forradalom után.

Varga Judit beszédében arra is kitért, hogy a magyarokat a szabadságvágy mellett leginkább a békére való törekvés határozza meg, mert a keresztény szabadság eszméjének legfontosabb pillére a béke. „Ez a magyar törekvés pedig talán soha nem volt annyira értékes, mint napjainkban” – mutatott rá.

Kijelentette, hogy a Magyarország szomszédságában zajló fegyveres konfliktus miatt – a történelmi tapasztalatok alapján is – a magyarok azok, akik legőszintébben mondhatják ki: békét akarnak. A magyaroknak most mindenkinél higgadtabban és erélyesebben kell kitartaniuk álláspontjuk mellett, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban.

Ki kell mondanunk: azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat követelünk – fogalmazott az igazságügyi miniszter. Az Ukrajnával való szolidaritás keresztény kötelességünk, ahogy a békére való törekvésük is – tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, ugyanakkor a leghatározottabban ítéli el az orosz agressziót minden fórumon.

A miniszter az ünnepség után Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövettel és Pásztor István New York-i magyar főkonzullal megkoszorúzta az 1987-ban felavatott 1956-os magyar szabadságharcos emlékművet Passaic város emlékparkjában.

Az ünnep előestéjén, New Yorkban a magyar főkonzulátuson rendezett eseményen Varga Judit többi között megemlékezett a közelmúltban elhunyt Wittner Máriáról, a szabadságharcosról és a megtorlás áldozatáról. Kijelentette, hogy Wittner Mária élete és a rendszerváltozás utáni szerepvállalása igazolta, törekedni kell arra, hogy 56' szellemisége a mindennapok része maradjon.

A főkonzulátus dísztermében az 1956-os forradalomról szóló fotókiállítás látható, és megtekinthető egy 1957. októberi meghívó, amelyen egy évvel a forradalom után a New Yorkban élő magyarokat várták megemlékezésre.

Az 1956-os forradalom után az országból elmenekülők közül legtöbben, több mint 35 ezren az Egyesült Államokban telepedtek le. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés