ACNEWS

Varsó atomfegyverekért könyörög – Moszkva ingerült

Andrzej Duda / Fotó: Shutterstock
Andrzej Duda / Fotó: Shutterstock
Nagy visszhangot keltett Andrzej Duda kijelentése az egész világon. Peszkov, a Kreml szóvivője reagált a lengyel elnök szavaira.
Hirdetés
Ad image

Andrzej Duda nemrégiben a Fakt-nak adott interjút, ahol kerek-perec kimondta: Lengyelország kész csatlakozni a nukleáris fegyverek NATO-n belüli megosztásához.

„Ez már egy ideje a lengyel-amerikai tárgyalások tárgya. Ezt a témát már többször átbeszéltük. Nem titkolom, hogy amikor erről kérdeztek, kijelentettem, hogy készen állunk. Oroszország egyre inkább militarizálja a königsbergi körzetet (Kalinyingrád orosz exklávé-a szerk). Nemrég áthelyezte nukleáris fegyvereit Fehéroroszországba” – magyarázta Andrzej Duda.

„Ma Oroszországnak is, amelyben sajnos feléledtek a birodalmi ambíciók, látnia kell, hogy a Nyugat, vagyis mi is erősek vagyunk, hogy rakétákkal, a legmodernebb tankokkal vagyunk felszerelve, hogy képesek vagyunk bármilyen támadás ellen védekezni, és hogy minden támadást az ellenség számára nagy veszteségekkel fogunk visszaverni” – mutatott rá.

A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov nem várt sokáig, és reagált a lengyel elnök nyilatkozatára: „A hadsereg természetesen, ha ilyen tervek megvalósulnak, elemezni fogja a helyzetet, és minden szükséges lépést megtesz, hogy garantálja biztonságunkat.”

Az un. nukleáris megosztási kezdeményezés keretében nukleáris fegyverek robbanófejeit bocsátják a kiválasztott NATO-országok rendelkezésére. Ma az észak-atlanti szövetségben mindössze három ország rendelkezik saját nukleáris arzenállal. Ezek az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság.

A nukleáris fegyverek megosztásának politikája és programja alá tartozó NATO-országok ma Belgium, Németország, Hollandia, Olaszország és Törökország. Itt érdemes megjegyezni, hogy a taktikai nukleáris fegyverek különböznek a stratégiai fegyverektől. A stratégiai fegyvereknél rövidebb hatótávolságú fegyverek, és kisebb csapásmérő erővel rendelkeznek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés