ACNEWS

Vatikán: katolikus nem lehet szabadkőműves

Pixabay
Pixabay
A Vatikán megerősítette a katolikusok szabadkőművessé válásának tilalmát.
Hirdetés
Ad image

A szabadkőművesek társasága több évszázada létezik, bár a megalakulásuk pontos időpontja a titoktartási kötelezettség miatt nem ismert. A katolikus egyház régóta ellenségesen tekint rá.

A katolikus hit és a szabadkőművesség közötti összeegyeztethetetlenség miatt tilos a hívek aktív szabadkőművességi tagsága. Ez áll a vatikáni sajtó által közzétett levelében, amelyet Ferenc pápa aláírásával látott el. Ezzel reagált arra, hogy egy Fülöp-szigeteki püspök megriadt a szabadkőművesek növekvő száma miatt országában.

Mindeközben a Vatikán a múlt héten kimondta, hogy a transznemű emberek megkeresztelkedhetnek, keresztszülőként szolgálhatnak, és tanúként is szerepelhetnek katolikus esküvőkön.

A szabadkőművesekről szóló levél egy 1983-as nyilatkozatra hivatkozik, amelyet a néhai XVI. Benedek pápa írt alá, és amiben kijelenti, hogy a szabadkőműves társulásokban élő katolikusok „súlyos bűnben vannak”, és nem részesülhetnek szentáldozásban – írja a Reuters.

A szabadkőműves páholyok általában csak férfiakból álló társaságok. Időnként összeesküvés-elméletekkel is kapcsolatba kerültek, mivel állítólag jogosulatlan befolyást gyakorolnak a világ ügyeire. A globális szabadkőművesség tagságát körülbelül hatmillióra becsülik.

Híres magyar szabadkőművesek voltak többek között: Ady Endre, Bánki Donát, Benczúr Gyula, Csokonai Vitéz Mihály, Feszty Árpád, Hajós Alfréd, Karinthy Frigyes, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Móra Ferenc, Tamási Áron, Zerkovitz Béla.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés