Mégsem kaptunk 300 milliót a katariaktól, pedig mi hívtuk őket

AC News 2016.12.28. Vélemény

Mégsem kaptunk 300 milliót a katariaktól, pedig mi hívtuk őket

Titokzatos befektetőkre leltünk, de sajnos a hozzájuk megadott elérhetőségen senki sem jelentkezett. Kissé elkeseredtünk, hiszen nagyszerű dolog lett volna egyik napról a másikra milliókat igényelni néhány unatkozó olajsejktől, akik némi jelképes (45 ezer és 300 ezer forint közti) pályázati díj letétele fejében minimum személyesen meghallgatták volna a támogatásra szánt nagy ötletet. És ez komoly.

hbs(400x300)

Érdekes pályázati lehetőséget kínál egy “quatari befektetői csoport” azoknak a válallkozóknak és magányszemélyeknek, akiknek sorsfordtó, de mindenképpen nagyszerű és (anyagilag is) támogatandó ötletük, találmányuk van, amely “a magyar népet, kultúrát, egészségügyet, kereskedelmet vagy bármely iparágat fejlesztő és népszerűsítő” és “amelyhez nem rendelkezik megfelelő tőkével”. A szélesre szabott kör tagjai különféle összegekre pályázhatnak ötletükkel (a hivatalos anyag szerint a titokzatos befektetők 100 darab pályázatot támogatnak).

Akit nem zavar, hogy az e-mailben terjedő, kihagyhatatlan lehetőséget jelentő pályázati felhívást szemlátomást mobiltelefonnal pötyögték be, s az sem szúr szemet, hogy az ékezetes magánhangzók ékezete helyenként balra, helyenként jobbra dől, némileg következetlen billentyűzet-használatot feltételezve, annak talán az tűnhet fel, hogy az arab olajkirályság neve a hivatalos magyar átirat szerint Katar, és nem Quatar, ahogyan a leirat használja. Átverést keresve siklik a szem az ígéretek széles tárházára: ha befizetjük az igényelt összeg méretével arányosan növekvő pályázati díjat, 150, 250, 500 vagy 950 eurót, ők idén december 31-ig befogadják az A4-es papíron leadott pályázatunkat, és elbírálják azt, mégpedig beérkezési sorrendben. A pályázati díj természetesen csupán a “pályázó komolyságának biztosítéka”, amely közjegyzői letétbe kerül.

Az információkat lényegretörően, egyetlen oldalban összefoglaló leiratból kiderül, hogy igényelhetünk félmillió, de akár 10 millió euró feletti összeget is. Hogy pontosan kitől, az nem derül ki, ahogyan az sem, hová is kell eljuttatni a pályázatot és azt mikor és kik bírálják el. De az bizonyos, hogy “2017 február 6-19 között Budapesten személyesen” meghallgatják a támogatásra ítélt pályázót, “videó, makett vagy előadás bármely formájában”, ami értelmileg kissé ellentmond a korábban ígért személyesség varázsának.

 

Érdeklődésünk tetőfokán felhívtuk a pályázati anyagban egyedüli támpontként és elérhetőségként szerepeltetett területi képviselő mobilszámát. A telefonszám – noha a pályázati beküldési határideje december 31 lenne – kicsengett, de senki sem vette fel. És másnap sem. Ebből arra a kényszerű következtetésre jutottunk, hogy 1) vagy már megtalálták azt a 100 pályázatot, amelyet támogatnak a “quatariak”, 2) vagy a befektetők meggondolták magukat, és mégsem ezen az úton költenek el több tízmillió forintot , 3) vagy eleve volt egy kis ármány az egészben és talán a pályázat komolyan vehetőségéhez kétségek férhetnek. Utóbbit persze feltételezni sem merjük.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)