VÉLEMÉNY - A csavarcsiga bosszúja

AC News 2016.05.11. Vélemény

VÉLEMÉNY - A csavarcsiga bosszúja

Az állatkerti gondozó a zuhogó eső hangját hallgatva gondterhelten figyelte, ahogyan a csigaterrénum lakói lassan és szervezetten rágni kezdték az akvárium üvegfalát. Reszelőnyelveikkel apró, de egy jobb Scooter-nótát megszégyenítően ütemes csapásokat mértek az üvegre, ami előbb lehelletfinoman megrepedt, később a túlerőnek való megadás jeleként szilánkosan törni kezdett. A gondozó felegyenesedett, tett egy bátortalan lépést hátrafelé, de már késő volt.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

A nagyterembe zárkózó fővárosi főnökség lélegzetvisszafojva figyelte a monitorokon a veszprémi, a debreceni és a sóstói állatparkból érkező aggasztó híreket. A pilisi csigafarmon már nem működött a kamera, és a kagylót sem vett fel senki. Az utolsó, még a farmon rögzített képen egy megtermett egyfogú szőröscsiga nyújtogatta bosszúszomjas csápjait az objektív felé. Az MTI által megszólaltatott szakértő szerint kimondható: a csigák országszerte kitörtek a terrénumokból, és megindultak Fejér megye irányába. A tudósok elképedve álltak az ösztönlénynek vélt gerinctelenek szervezettsége és öntudata láttán, keresték a megoldást, az ellenszert, az ellenerőt, de már késő volt.

Az erdei, réti és vízi puhatestű-állomány már egy napja Polgárdi alatt gyülekezett. A csigák félelmetesen fektélletek a csajági kertekalján, a jenői kalászosban és a főkajári ananászföldeken. Aztán vezényszóra, csapást-csapásra mérve könyörtelenül végigpusztították a messzeföldön híres helyi tritikálé-földeket és citromfű-veteményeket. Agressziójuk jóllakottságukkal együtt nőtt, mígnem olyan, meg nem erősített hírek kaptak szárnyra, hogy a dögök elrágták a telefonzsinórokat, szétszabdalták a helyi sportbolt kínai harisnyakínálatát és fegyvereik átadására késztettek két, Stockholm felé igyekvő szubszaharai migránst.

Füle határába szürke viharfellegek alatt vonultak be a szótlan csigahadak, nyomukban kiégett pusztasággá vált a koranyári altalaj. Náci propagandafilmesek is megirigyelnék a geometrikus mámort, ahogyan a fajták szerint hadrendbe álló puhatestűek körbevették az ismert magyar énekes nyaralóját. A rendőrség és a katasztrófavédelem kritikus erőkkel próbálta feltartóztatni a mészhéjak gigászi sorát, mindhiába.

A művész visszaerőltette a parafát az üvegszájba, felállt a nád karosszékből és mosolyogva nyugtázta, ahogyan a főrendőr a hangosbeszélőn nyugatólag utasítja: “nincs értelme az ellenállásnak, ezek Magáért jöttek, tán nem kellett volna annyit dicsekedni a kertben szedett éticsigából készülő fokhagymás ínyencséggel. Különben is, a kerítését már beomlasztották.” A művész elegánsan kubai szivarra gyújtott, ezt még hozták a híradók, aztán megszakadt az adás. A legtovább helyszínen maradó, kínai érdekeltségű forgatócsoport utolsó filmkockáján egy kajánul vigyorgó hegyi csavarcsiga volt látható.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT