VÉLEMÉNY - A Feri

AC News 2017.03.14. Vélemény

VÉLEMÉNY - A Feri

Hujber Feri furákat beszél, de szerencsére nem drogozik. Annál is inkább, mert – noha paprikavörös orcája, furcsa tűzben égő tekintete és összefüggéstelen hablatyolása mindenkinek feltűnik – ő maga azt mondta, hogy nem él tudatmódosítókkal, és mi ezt természetesen elhisszük neki. Ahogyan azt is készséggel elhisszük, hogy Feri szerint Orbán Viktor Magyarország királya, Jézust nem feszítették meg a kereszten, sőt, a megfeszítés valójában véletlen volt és „csak” egy tízéves kisfiú halt meg, nem is a Megváltó. Hujber bökte ki azt az emlékezetes gondolatsort is, amely szerint Jézus Krisztus színész volt, „kora Stohl Andrása.” Mindezt józanul és tisztán. Hááát...

cba bejegyzeseknél(200x300)

„Volt egy vízióm. Egy eurovízióm” - mondta Hujber, majd megkérte a Mokka műsorvezetőjét, hogy hunyja be a szemét. Ekkor Pápai Joci kapcsán a színész azt kezdte magyarázni, hogy a világ magyarsága öntudatra fog ébredni, amikor az Eurovíziós Dalfesztivál televíziós közvetítésében az Origo című dalt meghallja. Az sajnos nem derült ki, hogy fog kinézni ez az öntudatra ébredés, vajon nyeregbe pattan-e a magyarság java, hogy nyílzáporral nyomatékosítsa a refrént, vagy Pápai Jocit ábrázoló zászlók alatt összegyülekezünk-e Rákos mezején, hogy seregeinkkel lángba borítsuk a világot.

Mindenesetre tréfásnak hat az a mély magyarságtudat, amely egykor liberális ifjú(nak már aligha mondható) színészünket megszállta, leborulva nyelvünk és hagyományaink előtt, mint Kossuth a nemzet nagysága előtt. Teszi mindezt a kamera előtt, kissé fészkelődve, izegve-mozogva, mint aki szibériai sárkánynyelv, vagy perui sámánok által készített kígyószem-főzet hatása alatt áll. 

Amikor kolléganőnk felhívta, hogy megkérdezze: miért jó Hujbernek a nemzet bohócsipkájának szerepe, Feri nyeglén visszakérdezett: mi a neve a hírportálunknak? AcNews? „Akkor azt üzenem a kollégáidnak, tanuljanak meg magyarul” – mondta a nemzeti érzéseit harsogó színész, aki szerint egy ennyire idegenül csengő névvel futó honlap eleve nem képviselheti az igazságot, sőt, egyenesen káros nemzetünk és ősi, édes anyanyelvünk tisztaságára. Mert a név kötelez, nomen est omen.

Kb. olyan ez, mint amikor az első háború előtt, illetve a két világháború között számítani kezdett, mi is az egyszeri magyar honpolgár vezetékneve, nem cseng-e túlságosan szlávosan, németesen, zsidósan, hiszen egy Pomezsánszky, egy Steiffenberger, egy Goldmann ab ovo nem lehetett magyar, tehát nem lehetett jó hazafi sem. Hogy a Hujber név népnemzeti szempontból, a magyarság megtörhetetlen gerincének sziklaszilárdsága szempontjából minek számított volna ebben a korszakban, jobb nem feszegetni.

Szóval az egyre magyarabb Hujber Feri hülyéket beszél, fura a tekintete, de nem drogos. Szerencsére, mert akkor aggódni kezdenénk.

 

 

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)