VÉLEMÉNY - A köz területi hatalma

AC News 2016.10.07. Vélemény

VÉLEMÉNY - A köz területi hatalma

Tavaly nyáron nem kevesebb, mint négy közterület-felügyelő kellett ahhoz, hogy falhoz szorításos módszerrel megrendszabályozzon egy bliccelőt a Blaha Lujza téren. Máskor buszról lerángatás, ütleg, földretiprás jár a bliccelésért, de sokat lehet olvasni egyéb bulvárba illő agresszióról, talán nem véletlen, hogy a Blikknek külön „közterületesek” nevű online rovata is van, amelyben összeszedték a legszaftosabb utcai történeteket.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Itt olvashattuk például, hogyan bírságoltak meg a nyáron egy szolgálatot teljesítő mentőtiszti autót 25 ezer forintra Budapesten, mert a mentős életmentés közben fél méterre állt meg a zebrától a KRESZ-ben előírt öt méter helyett. Eközben a már említett napilap időről-időre olvasói fotókkal bizonyítja, hogy maga a közterület-felügyelet hogyan és miként parkol szabálytalanul, helytelenül. Hiába, kivételes emberek ők, akik dolguk végzése közben néha túlkapnak. Mert megtehetik.

Mert hatalmuk van. Kicsiny hatalom ugyan, de hatalom, amellyel – ahogyan a nagyoktól látják – visszaélnek, hiszen mi másra való a kivételesség, a tömegből való kiemelkedés, a mások élete feletti apró kontroll lehetősége, szocialista terminussal az „erőszakmonopólium”, ha nem arra, hogy mindenki megtanulja: nincs kecmec. Nincs tilosban parkolás, nincs jegy nélküli utazás, nincs póráz nélküli zsiráfsétáltatás, értve? Szakemberek azt mondják, minél kisebb valakinek a hatalma, annál inkább szeretné felmutatni, annál inkább vágyik majd élni és visszaélni vele.

A pszichológia tudománya az angol főnök szóból származó "bossing" kifejezést használja azokra az emberekre, akik szeretik hatalmukat fitogtatva rettegésben tartani a ranglétrán „alattuk” elhelyezkedőket, adott esetben a hibázni is hajlamos többséget. Ezek a „kis diktátorok” még veszélyesebbek, ha hálózatba tömörülnek, s kevés, de biztos hatalmukat felhasználva elhitetik a hibát vétővel, hogy valójában szörnyű bűn terheli. Például mert rossz helyen parkolt. És amúgy is, túl nagy autója van.

Nem érdemel kegyelmet!

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT