VÉLEMÉNY - Az újságíró nem egy haver

AC News 2016.09.26. Vélemény

VÉLEMÉNY - Az újságíró nem egy haver

A újságíró nem egy haver, nem egy érdeklődő ismerős, hanem hírvadász. Érdeklődése szinte soha nem magántermészetű, ha felhív, biztosan nem a hogyléted érdekli elsősorban, s ha történetesen celebritás vagy, azért minimum sejtened kell, hogy az újságíró biztosan nem szolidaritásból kérdez a válófélben lévő párodról, megrendült egészségi állapotodról, vagy éppen arról, hogyan fogsz szavazni október másodikán. Csak egy igazán ostoba közszereplő gondolhatja, hogy ha valaki egy (hon)lap képviselőjeként keresi meg, az csupán egy kis önfeledt csevegésre vágyik, mert nem volt partnere a reggeli kávé mellé.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Amióta a bulvár műfaj túlnőtt önnön keretein, az újságírók szeretnek jelen lenni a hírességek hálószobájában éppúgy, mint lelkük legmélyebb bugyraiban. Ezt a kötelező szakmai érdeklődést pedig sok, nem kifejezetten a legintelligensebb sztár félreérti, s azért, hogy fürödhessen az érdeklődés (azaz a népszerűség) tengerében egyikük-másikuk el is mond magáról mindent, legalábbis többet, mint kellene. Aztán később – hiszen még a legbutább sztárnak is van helyette gondolkodó ügyvédje, menedzsere – ha a celeb meggondolja magát, eláll a nyilatkozattól.

Igaz, ezt csak írásban teheti meg. És az is igaz – ezt kevesebben tudják – hogy a nyilatkozat letiltása sem szentírás, a 2012-es médiatörvény szerint bizonyos esetekben a visszavonás ellenére is lehozható egy-egy megszólalás. Néhány éve a Magyar Narancs közölt le egy interjút Jáksó László producerrel, a nyilatkozó utólagos, jogilag kimunkált tiltása ellenére, korábban pedig a Népszabadság hozta le a Hegedűs Zsuzsa szociológussal rögzített beszélgetést a miniszterelnöki főtanácsadó hozzájárulásának visszavonása ellenére. Említett esetekben a jog végül a tiltás ellenére publikáló lapoknak adott igazat.

Egy politikus vagy egy sztár igenis vállalja, amit mond! És vállalja azt a nyilatkozata után két nappal is, még akkor is, ha elmondva egy-egy gondolat jobban cseng, mint leírva. Egy bulvárújságnak nyilatkozó sztár pedig pláne ne játssza a naivát: ha felhívja egy újságíró, és ő hosszasan mesél neki transzszexuális hajlamairól, vagy házasságtöréseiről, ne csodálkozzon, ha másnap címlapon látja viszont az elhangzottakat. És utána ne legyen érv – például dörgedelmes Facebook-bejegyzésbe foglalva – hogy nem tudta, hogy ezt megírják, ő csak úgy elmondta.

Egy újságírónak. Csak úgy. A hülyék meg mi vagyunk.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)