VÉLEMÉNY - Keleten a helyzet változatlan

AC News 2016.09.21. Vélemény

VÉLEMÉNY - Keleten a helyzet változatlan

Immár bő két éve beépült a köztudatba az „ukrajnai helyzet, vagy a kelet- ukrajnai válság” fogalma. A kialakuló politikai konfliktusok sora Oroszország és Ukrajna között, illetve oroszbarát szakadárok és ukrán nacionalisták és reguláris katonák máig tartó hadakozása sokáig folyt a médiából. A válság tetőzni látszott, majd teljesen elnyomta egy Európára még nagyobb nyomással érkező áradat… Azóta a politikai események, és katonai harcok illetve az azt kísérő gazdasági leépülés javulást alig mutat, de erről már csak kisebb-nagyobb aktivitással számol be a média. Pedig a fegyverek ma is ropognak keleten.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A kárpátaljai magyaroknak nincs oka félni, hiszen a háború közvetlenül nem érinti őket - hangzik valamiféle nyugtatásként egyesektől, de azzal tisztában van mindenki, hogy még a földrajzi értelemben véve távoli polgárháború is rányomta, és rányomja a mai napig a bélyegét a kárpátaljai magyarság mindennapjaira.

2015 márciusát írjuk. Az életszínvonal lassacskán a létminimum alá csökken. A hrivnya összeomlófélben, az árfolyamok változását pedig követni is lehetetlen. Mindennek az ára a kétszeresére vagy háromszorosára emelkedik: egy 5 hrivnyás kenyérért 15, vagy még annál is több, egy liter olajért pedig harminc hrivnyát kell kiadni. A hús és a gyógyszerek drágábbak Kárpátalján, mint Magyarországon, a földgázt pedig lassan már luxusszámba mérik a térségben.

Ukrajna-szerte tizenegyezer 20 és 27 év közötti ifjú kapta kézbe behívóját - kizárólag a sorozás utolsó hullámában 2015-ben - és tudjuk jól, hogy nem egy ilyen hullám volt - melyet csak a szerencsésebbek, a leleményesebbek, és a tehetősebbek tudtak kicselezni. Az ukrán hadsereg vezérkari főnöke január végén azt közölte, hogy Kárpátalján bújnak ki legtöbben a mozgósítási kötelezettség teljesítése alól. A hadkötelesek elmondása szerint nem akarnak áldozatul esni egy olyan ügyért, amihez valójában semmi közük sincsen. Aki rendelkezik a megfelelő papírokkal, nem gondolkodik sokáig, külföldön keresi a boldogulást. A hadkötelesek másik része pedig csak nagyon ritkán merészkedik az emberek közé.

Egy év távlatából nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy az élet még mindig nem habos torta Ukrajnában. Bár a kelet-ukrajnai térségben a szemben álló felek - az iskolakezdésre való tekintettel - fegyvernyugvást léptettek életbe, a törékeny békét pár nap elteltével felrúgták. Ezzel együtt az ukrán és az orosz helyi- és nagypolitika is ott tesz keresztbe egymásnak, ahol csak tud. A fegyverszünet alatt egymásnál ragadt foglyait cseréli ki Ukrajna és az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság. Aztán, hogy véglegesen elismerik-e kikiáltott státuszát, az majd csak az amerikai elnökválasztás után derül ki, mivel az ukrán elnök szerint erről a Washington-Moszkva vonal fog dönteni.

A civil lakosság körében az életszínvonal még mindig a létminimum alatt van, bár rebesgetik a gazdaság 1%-os javulását. A hrivnya árfolyama per pillanat mutat némi javulást, bár kérdés, hogy ez meddig marad így? Talán ez adhatna némi bizakodásra is okot, ha nem a tél közelegne…A gáz árát elég nyáron is megfizetni, de télig meg kell határozni a fontossági sorrendet: enni szeretnénk jobban, vagy melegben lenni?

A sorozások idén is zajlanak, bár 2016-ban „csak” egy tavaszi kör ment le és még egy őszi turnus van folyamatban. Ez az ügy még mindig nem a miénk - vélekednek jogosan a kárpátaljai hadkötelesek. Így rendre hagyják el a szülői házat és a szülőföldet, ki a jobb élet, ki szimplán az élet reményében. A jobb életet pedig a szomszédos országokban: a magyarok Magyarországon, a ruszinok és az ukránok Csehországban, Szlovákiában, illetve Németországban keresik elsősorban.

Hogy lesz-e ennek az országnak valaha is jobb jövője, hogy kilábalhat-e a gödörből, ahová egyre mélyebbre csúszik, és ahová egyre mélyebbre tolják, azt nem tudni, maximum csak remélni lehet. Az ukrán kormány vár: hitelt, segítséget, amerikai választásokat, tanácsokat, a minszki egyezmény teljesítését. Az orosz nagytestvér pedig kivár: az ukrán erőforrás kimerülését, gazdasági krízist, teljes kilátástalanságot… hogy majd a számára megfelelő pillanatban „segítő kezével” a kistestvér keze után nyúlva, végleg megmarkolja azt.

 

 

 

 

 

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)