VÉLEMÉNY - Ki nyírta ki a Népszabadságot?

AC News 2016.10.10. Vélemény

VÉLEMÉNY - Ki nyírta ki a Népszabadságot?

A Fidesz – hangzik az ellenzéki válasz a címben feltett kérdésre. Az új tulajdonosi szerkezetű Mediaworks – hangzik a cizelláltabb, politikailag kifundáltabb válasz. Persze, kellő cinizmussal, de talán határozottan kijelenthető, hogy előzőekkel ellentétben leginkább – meglepetés! – a baloldali olvasótábor nyírta ki kedvenc lapját, azok az emberek, akik 2002-ben még több mint 200 ezer példányt vettek és rendeltek meg a patinás újságból, míg 2016-ban már csak 35 ezret.

hbs(400x300)

A Népszabadság mindezt az elmúlt években nem akarta észrevenni. Jelesül azt, hogy nagy lapból közepes lappá vált, hogy már a törzsközönség egy része is elpártolt tőle, hogy vége annak a világnak, amikor legalább az egyik politikai oldalon véleményvezér lehetett. A mélyrepülésnek persze számos oka van, részben az online világ átvette az ellenzéki (és mindenféle) hírgyártás javát, részben a nyomtatott lappiac egészében hanyatlásnak indult, és ez alól nem lehetett kivétel a Népszabi sem.

Most mégis furcsa, hogy a baloldal nem érti meg azt a racionális, üzleti alapú érvelést, amely szerint csak akkor viszi tovább az új tulajdonos a lapot, ha az képes nyereséget termelni. Vagy legalább a saját előállítási költségeit fedezni. A nem túl elegáns bezárás („felfüggesztés”) után a Népszabadságot képviselő főszerkesztő meg is kapta az ajánlatot: ha le tud tenni az asztalra egy működő modellt, egy olyan üzleti stratégia tervét, amely minimum nullszaldóssá teszi a lap financiális működését, akkor nosza, tegye le. Vagy ha ez nem megy, legalább hozzon egy olyan befektetőt, aki vállalja a lap finanszírozását és további megjelenésének anyagi terheit.

Ilyen befektető azonban egyelőre nem akadt. A baloldalon sem. Vajon miért?

A baloldalon ezzel együtt megjelent egyfajta elvárás, amely szerint a lapot legyen kedves finanszírozni az a tulajdonos, akinek momentán más az érdeke. Miközben saját oldalukon sem találni olyan bátor befektetőt, aki szívesen átvenni és nyereségessé tenné az újság működtetését. Valószínűleg azért, mert ilyen létszámú és igényű szerkesztőséget senki sem tud nyereségesen fenntartani. És nem is akar.

Sajnálom az utcára kerülő kollégákat, a nem igazán fair módon tudomásukra hozott felfüggesztést, a bizonytalanságot, ami most a mindennapjaik része. Mert valóban úgy fest: senki sem akarja hirtelen megmenteni őket. Az általuk sokszor kiszolgált MSZP és a DK sem ad pénzt, csak szavakkal és szimbolikus tettekkel fejezi ki szolidaritását.

Úgyhogy szerintem a baloldalon valahogy kisebb arccal kellene tiltakozni.  

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)