VÉLEMÉNY - Magasabb célok

AC News 2016.09.15. Vélemény

VÉLEMÉNY - Magasabb célok

Felmentették a munkavégzés alól az MTVA két vezetőjét, akiket összefüggésbe hoztak az állami televízióban történt lehallgatási üggyel. Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgató maga kérte a felmentését. Az ellenzéki média botrány- és puskaporszagot érezve azonnal rágyorsult az ügyre: az Index és a 444.hu felváltva próbált még több kellemetlen részletet megtudni a rendőrségtől, a hatóság azonban – azon felül, hogy megerősítette, a két vezetőt gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben – csupán annyit közölt: a nyomozás határideje 2016. szeptember 29., de ez meghosszabbítható. Minden más, a nyomozás érdekeire való tekintettel, titok. Ahogyan az is titok, vajon mire gondolt Vas Imre, amikor a hozzá házkutatásra kiérkező rendőröknek azt mondta: a lehallgató eszközök telepítése „magasabb célokat szolgált.”

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Nos, olyan még egy működő demokráciában is előfordul, hogy „magasabb” – mondjuk nemzetbiztonsági – célok miatt áthágható a törvény, felborítható a rend. Ennek kivitelezésére létezik a hatályos és hatékony magyar szakszolgálat, amely a nemzet biztonsága felett őrködik és ebbéli tevékenységében néha rákényszerül bizonyos, a törvényesség határain túlmutató eszközök, módszerek bevetésére. Esetünkben azonban kizárhatjuk a szolgálatokat, hiszen ha ők állnak a dolog mögött, akkor a rendőrség, mint biztonsági társszerv nem indított volna nyomozást. A rendőri felsővezetést ugyanis rendszerint tájékoztatja a szolgálat. Azt pedig a rendőrség is kénytelen elfogadni, hogy az államérdek sok esetben felülírja az egyéni érdekeket, akár bizonyos személyi szabadságjogokat is. Például egy vezérigazgató poloskamentes tárgyalóhoz való jogát. De még egyszer: nem erről van szó, a nemzetbiztonság keze úgy tűnik nincs benne az ügyben.

Márciusban az Index robbantotta a hírt: lehallgató készüléket találtak Vaszily Miklós MTVA vezérigazgató tárgyalójában. Az agyonkamerázott épület biztonsági videofelvételeit visszanézve a rendőrök könnyen és gyorsan azonosították az eszközöket elhelyező „szerelőket”, akik ráadásul amatőr módon a székház VIP-parkolóján keresztül jutottak be az épületbe, mégpedig Vas Imre mágneskártyás belépőjét használva. Ez is bizonyítja: a nemzet biztonsága felett őrködő szolgálatokat kizárhatjuk az akcióból, hiszen ilyen amatőrizmust a professzionális alkotmányvédelem nem követ el.

A megrendelő tehát másutt keresendő. Ahogyan az az ember vagy csoport is, akinek, akiknek érdekében állt Vaszily lehallgatása, megfigyelése. A jelenkor átpolitizált világában gyaníthatóan soha nem fog kiderülni a teljes igazság, a nyomozás, ha jut is eredményre, egy „bizonyos szinten felül” nem kerül nyilvánosságra a sok szaftos részlet. Maradnak a bátor tippek és elméletek. Fejben, szigorúan csak fejben. Mert mi, be nem szervezett, az említetteknél alacsonyabb célokat követő sajtómunkások úgysem merjük leírni. 

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT