VÉLEMÉNY - Miért nem férnek el Damaszkuszban a menekültek?

AC News 2016.07.29. Vélemény

VÉLEMÉNY - Miért nem férnek el Damaszkuszban a menekültek?

Damaszkusz a támadott elnök kezén van, szilárd az ellenőrzés, az utcákon folyik a mindennapi élet, tűzszünet van. Bassár el-Aszad elnök kézben tartja a várost, kormánya is ott székel. Nem véletlen, hogy a város megtelt, milliók menekültek a kevésbé szerencsés régiókból a fővárosba, szem előtt tartva a túlélést és az újrakezdés lehetőségét. Ez pedig érvvé lett a hatalom kezében: Damaszkusz megtelt, sajnáljuk, ide már nem fér több ember. Pedig logikusan felvetődhetne a kérdés: miért nem építenek – akár ideiglenesnek mondott – befogadóközpontot, menekülttábort azoknak az ártatlan civileknek, akik most Aleppóban várják sorsukat, a célirányos szír és orosz és az eltévedt amerikai és francia bombákat az égből, ahonnan máskor, szebb időkben csak az élesen tűző napsugár és Allah kegyelme szokott áradni.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Aleppóban a lakosság fele fiatalkorú, érzelmesebben fogalmazva, gyermek. Sok az óvodáskorú, a 4-5-6 éves kicsi, ők akkor születtek, amikor kitört ez az átkozott polgárháború. És ha a dolgok nem változnak, vasárnaptól ők is természetes célpontjai lesznek azoknak a bombáknak, amelyeknek nem lett elmagyarázva, hogy csak felnőttet ölhetnek, csak terroristát, de minimum csak katonát, lehetőség szerint olyat, aki már éppen célra tartott fegyverrel készült az ellencsapásra.

Aleppóban közel 300 ezer ember várja a bombákat, a 2500 fokos fémesőt, amelyről utcán terjesztett szórólapokon tájékoztatták őket. Ígértek nekik korridort, meg békés elvonulási lehetőséget is, persze az oroszok, akikben nehéz feltétel nélkül bízni. Főleg Aleppóban. A város az ellenállás fészke, jelképe is volt egykor, iszlamista milíciák bölcsője, Aszadéknak gyakorlatilag nem áll érdekükben megmenteni. Meg valamiért az ENSZ-nek sem. Ha fontos lenne, viszonylag könnyű lenne kitalálni és megszervezni a civilek biztonságba helyezését akár Damaszkusz környékén, akár más, békésebb régiókban. Persze a humánumnak is van praktikus hátulütője, a civilekkel együtt ilyenkor óhatatlanul terrorista is keveredik a megmentettek közé, aki beépül, láthatatlan veszélyt jelent, oké. De mégis: százezreket élve elégetni egy városban, az viszont nagyon nem oké. Kényelmi, politikai és ki tudja milyen okokból nem megmenteni ártatlanokat, az sem igazán oké.

Persze-persze, lágy, keresztényi szeretetben és jóléti civilizációban eltunyulva, wifit is fogni képes európai szívvel széplelkeskedni Aleppó pusztulása felett tűnhet akár álszentnek, vagy feleslegesnek is. De legalább a gyerekeket megmethetnék - akár Aszad, akár az oroszok, akár az ENSZ. Kezdve a 4-5-6 éves kicsikkel, akik akkor születtek, amikor kitört ez az átkozott polgárháború.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT