VÉLEMÉNY - Minek az áldozata Ahmed H., a röszkei megafonos?

AC News 2016.12.01. Vélemény

VÉLEMÉNY - Minek az áldozata Ahmed H., a röszkei megafonos?

Ahmed H., a röszkei véres tömegjelenetnél elhíresült szír férfi 10 évet kapott első fokon. Ez így első blikkre túlzásnak tűnhet, cizelláltabb igazságszolgáltatásért, de minimum egy jobb ügyvédért kiált. Még az is helyénvalónak tűnhet, hogy egyes emberjogilag érzékenyebb, liberális világképű jogász közösségben téma lehet az ítélet elleni felszólalás, fellépés, bár talán ennek is egy hatékonyabb jogi képviselet biztosítása lenne a megfelelő módja.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A szír férfi elítélését követő hisztéria azonban szintén túlzásnak tűnik. Tegnap este egy „Freedom for Ahmed H”, azaz „Szabadságot Ahmed H-nak” feliratú molinót lógattak ki civilek a Nyugati felüljáróra. Az aktivisták szombatra tüntetést is szerveznek a férfi szabadon bocsátásáért, mert szerintük nem minősül terrorizmusnak, hogy Ahmed H. nyáron Röszkénél megafonozott, illetve követ dobált a határt védő rendőrök felé, amikor több száz menekült próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. Gyanítható azonban, hogy az eljáró bíróság sem elsősorban a kődobálást minősíthette problémásnak, bár tegyük hozzá, ha valaki egy másik ország területéről, papírok nélkül, erőszakkal kísérel áttörni a magyar határon, úgy, hogy közben ellenáll a megállítására kirendelt hatósági erőknek, nos, ez így valóban felvet büntetőjogi problémákat.

De mit is tudunk még Ahmed H.ről? A nyáron Győrben elfogott férfinál hét különböző útlevelet találtak a terrorelhárírók. Mind más névre volt kiállítva és mindben volt érvényes – de hamis - schengeni vízum. A Magyar Idők akkoriban azt írta: Ahmed H. repülővel érkezhetett Ciprusról Budapestre, érvényes vízummal. Nagy rejtély, vajon mit keresett nem sokkal utána Szerbiában, a fél kontinenst átgyalogoló migránsok között. A fáradt, elcsigázott, reményt vesztett tömegben miért hergelt megafonnal, és miért bíztatta a menedékkérőket, hogy erőszakkal hatoljanak be Magyarország akkor már lezárt határán keresztül az Európa Unió területére?

Ahmed H. nem egy szegény menekült. Vállalkozása és halászhajója van Cipruson, öt autója, és 90 ezer eurós házban él feleségével. Dúsgazdag adózó, az állampolgársági kérelmét azonban rendre elutasították a ciprusi hatóságok. Vajon miért?

Ahmed H. a Tabligh Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. A Tablighi Jamaat elnevezésű szervezet 1927-ben jött létre Indiában, mintegy két évtizeddel később, 1946-1947-ben kezdett jelentős méretekben terjeszkedni a függetlenedő Pakisztánban, és hamarosan megjelent Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, az arab országokban és Európa más területein is. Napjainkra több mint 200 országban van jelen a szervezet. Néhány éve ez a mozgalom tervezte felépíteni Európa legnagyobb mecsetjét Londonban, ahol európai központja található.

A Terrorism Intelligence Report egy 2008-as írása szerint a Tablighi Jamaat összefüggésbe hozható egyes kasmíri militáns csoportokkal és az al-Kaidával is. Az angol titkosszolgálat szerint a szervezetnek komoly kötődése van a Jihad bis Saif (Karddal kivívott Jihad) nevű pakisztáni félkatonai iszlám fundamentalista csoporthoz, ez volt az a szervezet, amelynek tagjai részt vettek a pakisztáni miniszterelnök, Benazir Bhutto elleni 1995-ös, sikertelen merényletkísérletben. Jelentésében a brit szakszolgálat figyelmeztet: a Tablighi Jamaat soraiban számos, az al-Kaidához köthető harcos szolgál, és állandó toborzási utánpótlást biztosít több radikális iszlám szervezet számára, mint amilyen például az afganisztáni tálib uralom alatt megjelent Harkat-ul-Mujahidin. A hazájában 2001-ben terrorizmusért húsz évre ítélt John Walker Lindh muszlim vallású amerikai állampolgár vallomásában az olvasható: 1998-ban a Tablighi hitszónokaival utazott Pakisztánba ,,téríteni", mielőtt csatlakozott volna a helyi tálibokhoz. A 2005-ös londoni bombamerénylet két gyanúsítottja, Mohammed Siddique Khan és Shahzad Tanweer 2001-ig az angliai Beeston város Tablighi Jamaat által fenntartott mecsetjébe jártak.

Következtetés: bűzlik az ügy. Ahmed H.-nak gyaníthatóan nem tüntető civilek szolidaritására, hanem egy jó ügyvédre lenne szüksége.

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)