VÉLEMÉNY – Fotók a meg nem történt rendőri visszaélésekről

AC News 2016.11.15. Vélemény

VÉLEMÉNY – Fotók a meg nem történt rendőri visszaélésekről

Hosszú hónapok óta jogi csűréscsavarással folyik azoknak a rendőri felsővezetőknek a pere, akik a 2006-os utcai tüntetéseket feloszlatták és szétverték. A szemek kilövetéséért, megvert járókelőkért, azonosító nélküli, viperát használó egyenruhásokért senki nem vállalja a felelősséget, sőt, az érintettek és jogi képviselőik szerint ezek inkább mítoszok, mint valóságos múltbéli események. A másodfokon eljáró bíróság előtt a vádlottak egy része – mivel az ügyet jól jellemző módon többségük jelenleg is a rendőrségnél szolgál - a Készenléti Rendőrség egyenruhájában jelent meg a tárgyalóteremben.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Tavaly októberben született meg a 2006-os rendőri felsővezetők perében az első fokú ítélet, ami sokaknál kiverte a biztosítékot: a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megrovásban részesítette, a többi vádlottat pedig simán felmentette. A másodfok talán valamivel komolyabban áll az ügyhöz, de súlyos ítéletekre itt sem nagyon lehet számítani. Idén november 7-én a védői perbeszédeket hallgatva az ember már-már úgy érezte: a világon semmi sem történt 2006 őszén, beszélni sem érdemes visszaélésekről, túlkapásokról, gumibottal és rendőrbakanccsal meggyalázott apukákról, letepert járókelőkről, meghurcolt tiltakozókról, fejre célzott oszlatólövedékről, civilek közé szórt könnygázgránátokról vagy éppen Fidesz-gyűlésre tudatosan ráterelt tüntetőkről. Mert ilyenek nem voltak. Aki pedig máshogy emlékszik, az hazudik.

Bene László volt országos rendőrfőkapitány hétfőn a bíróság előtt úgy fogalmazott: minden intézkedése arra irányult, hogy a rendőrséget „alkalmassá tegyem arra, hogy az ország közbiztonságát, közrendjét az állampolgárok biztonságát szavatolni tudjam”. Gergényi Péter az utolsó szó jogán szintén azt hangoztatta: „semmiféle bűncselekményt nem követtem el, a hazámat szolgáltam”. Dobozi József, a Készenléti Rendőrség akkori parancsnoka pedig azt mondta: több mint 32 éve szolgálja a magyar rendőrséget, minden esetben az elöljárói utasításának megfelelően járt el. Utóbbit még el is hisszük neki, vélelmezve, hogy az elöljárók nem álltak a helyzet magaslatán 2006 őszén.  

Elnézve ezt a sok ártatlan, tetőtől talpig becsületes, világ életében a törvények betűjét és szellemét 100 százalékig betartó főrendőrt, felvetődik a kérdés: kit akarnak ezek hülyének nézni? Azokat, akik nem léptek az utcára azokban a zavaros napokban? Azokat, akik már nem emlékeznek semmire? Vagy akik Londonban, esetleg Abu-Dhabiban élték meg az őszt, és akkoriban hetekig nem néztek HírTv-t? Csak mert sokan – köztük a szerző és honlapunk egy vezető munkatársa – jelen voltak a pesti utcákon, 2006 szeptemberétől novemberéig újságíróként, fotósként tudósítottak a balhéról, a tüntetésekről, a tiltakozók lépéseiről és a rendőri válaszlépésekről.

További szószaporítás helyett következzen néhány fotó, amit akkori (és jelenlegi) kollégám készített 2006 őszén. Elég beszédesek. Persze ez a bíróságo(ka)t nem hatja meg, hiszen Gergényi és társai ártatlanok. Ahogyan rendőri visszaélések sem történtek. Van köztünk olyan, aki máshogyan emlékszik? 

 

Fotók: Simándi Etelka

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)