VÉLEMÉNY – Hogy kerül egy ötnapos hulla a szülészetre?

AC News 2016.11.28. Vélemény

VÉLEMÉNY – Hogy kerül egy ötnapos hulla a szülészetre?

Az MTI röviden foglalta össze a hírt: holttestet találtak egy mosdóban, a Jahn Ferenc Kórházban, a rendőrség a helyszínt biztosítja, idegenkezűségre utaló nyomokat nem találtak. Aztán a Tv2 talál egy meglepően egyszerű, de legalább nyilatkozni hajlandó dolgozót, aki elmondta: a hulla napok óta ott büdösödött a kórházi wc-ben, és amikor megtalálták annyira fel volt puffadva, hogy nem lehetett rájönni, nő vagy férfi-e az illető. A jogos felháborodást keltő esetre le is csapott a média, azaz, hogy csapott volna, ha a rendőrségi egyenválaszon („nem volt idegenkezűség”) és a kórházi egyenválaszon („nem nyilatkozhatok, sajnálom”) túl bármivel is közelebb kerülhetett volna az esethez.

hbs(400x300)

Lapunk érdeklődő kérdésére a kórház főigazgatóságának titkárságvezetője elkottyantotta: azért nem nyilatkozhat senki, mert a „fenntartó hírzárlatot rendelt el”. Ennek meg ugye senki sem fog ellene menni, valószínűleg még a tegnap nyilatkozó dolgozó is átgondolja, beszél-e újra.

A Jahn Ferenc Kórház a főváros dél-pesti kerületeinek, valamint a hozzá kapcsolódó agglomeráció településeinek fekvő- és járóbeteg-szakellátási tevékenységét végzi, közel 400 ezer fő egészségügyi ellátásáért felelt. Az Állami Számvevőszék 2016 februárjában hozta nyilvánosságra a kórház gazdálkodásával kapcsolatos legutóbbi vizsgálatát (jól jellemzi a helyzetet, hogy a vizsgált időszak 2010 és 2013 közötti, vagyis nettó legalább három évesek az adatok), amely szerint az intézmény fizetőképessége 2011-től nem volt biztosított, rengeteg tartozást halmoztak fel. A szállítói kötelezettség állománya az ellenőrzött időszakban 451,8 millió forinttal, vagyis 93 százalékkal emelkedett annak ellenére, hogy a kórház 2013-ig összesen 780,3 millió forint konszolidációs támogatást kapott.

Vagyis kevés a pénz. Ez érthető. De vajon tényleg a nyilvánvalóan kiszervezett, „külső” cég által végzett takarításon spórolnak? Olyannyira, hogy ezek szerint előfordul, hogy napokig senki sem takarítja a kórházi mellékhelyiséget? A kilencedik emeleten, ahol többek között az újszülött osztály, vagyis a szülőszobák is vannak? Budapesten, 2016-ban?

 

Érthető az elzárkózás és a nyilatkozatstop. Ezekre a kérdésekre nem lehet „jól” válaszolni. Valaki érzi, hogy ez több a soknál. Valaki felelős a történtekért. De messze nem biztos, hogy felelősségre is vonják.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)