VÉLEMÉNY – Miért Trump volt a jobb választás?

AC News 2016.11.09. Vélemény

VÉLEMÉNY – Miért Trump volt a jobb választás?

Európai idő szerint kora reggel óta tudható (erősen sejthető), hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Noha ezt a forgatókönyvet a választás előtt egy nappal még sokan körberöhögték, most a nemzetközi média nagy része (amely Clinton nagyarányú győzelméről harsogott), a tőzsdék és pénzpiacok (amelyek finoman szintén Hillary pártjára álltak), és Brüsszel (ahol még ökumenikus imát is tartottak Clintonné győzelméért) simán pofára esett. Nem tudni, de utólag feltételezhető: a főként liberális amerikai és európai média és nagypolitika annyira szurkolt Hillary Clintonnak, hogy már-már maga is elhitte (és az őket olvasó, hallgató, néző emberekkel is elhitette), hogy nincs más választás, nincs okosabb döntés, nincs világpolitikailag hasznosabb húzás, mint Hillary Clinton elnöksége. Szinte kész tényként kapta az egyszerű hírfogyasztó: az USA következő elnökét az egyébként ezerszer bukott Clinton család adja majd, mert ez a „világ érdeke”.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

Pedig pont világpolitikailag volt Clinton „túl sok”. A politikus asszony már külügyminiszter korában bizonyította, hogy szeret egyszerre mindenhol „jelen lenni” a világban és nem átall beleszólni Iraktól Magyarországig az egyes államok belügyeibe, nem fél bírálni azokat a (szuverén) döntéseket, amelyeket egyes kormányok meghoznak. Hazai példánál maradva: Hillary Clinton folyamatosan bírálta az új magyar alaptörvényt, a médiatörvényt, egyáltalán: a kétharmados kormány szerinte nem szerencsés (nem eléggé liberális) döntéseit. Világpolitikai szinten a demokraták bizonyították, hogy konfliktuskeresők, a demokrata Obama elnök támogatta elsősorban a szíriai ellenzéket, szította a feszültséget Oroszországgal, akart egyszerre jelen lenni és irányítani Észak-Afrikában (itt elég az arab tavasz nevében véres utcai jelenetek közepette megbuktatott vezetőkre gondolni Egyiptomtól Tunézián át Líbiáig), vagy éppen a nyilvánvalóan amerikai titkosszolgálati jelenléttel megerősített oroszellenes ukrán „forradalomra” utalni. Ennek a mindenbe beleszólni akaró külpolitikának a része a szíriai polgárháború is, amely az Amerika által felfegyverzett ellenzék és a tekintélyuralmi vezető, Aszad között zajlik. Messzire vezetne az a gondolat, mi lett volna, ha nincs szír háború, és az Európát elözönlő menekültek nem indultak volna neki az öreg kontinensnek….

A nagyvilágban való erőteljes jelenléttel szemben Donald Trump azt ígérte: befelé figyel majd, Amerika belső, nemzeti problémáival akar foglalkozni és némileg kivonul a világból, azaz nem azon aggódik majd, vajon ki vezeti Afganisztánt, vagy éppen mennyire demokratikus a magyar alaptörvény. Vagyis: talán a világ jobban járt Trumppal, mert végre kicsit békén hagyják, a például a muzulmánok nyugodtan lehetnek otthon muzulmánok, anélkül, hogy furcsa nyugati liberális, demokratikus elveket kényszerítenének rájuk.  És talán éppen ezért kevesebb lesz a vér és a könny, a háború és a konfliktus a Közel-Keleten is. Ha a vélhetően csökkenő kioltott emberéletek szempontjából nézzük, Trump volt a jobb választás.

Arról nem is szólva, ahogy a demokrata adminisztráció olyannyira összerúgta a port az orosz vezetéssel, hogy már-már hidegháborús hangulat uralkodott el a két nagyhatalom között. Trump ezzel szemben elismerően nyilatkozott Putyinról és békejobbot ajánlott az oroszoknak, akik Hillary Clinton győzelme esetére már egy újabb világháború kilátásba helyezésétől sem riadtak meg. Nos, jó hír: elmarad a nagy háború.

Amerika szempontjából – bár ezt nehéz Budapestről megítélni – szintén Trump lehet a jó választás. Mert üzletember, pénzember, aki maga építette fel mesés gazdagságát, önerőből érte el a legfelső szinteket. Maga az amerikai álom. Aki valószínűleg éppilyen racionalitással nyúl majd az amerikai gazdasághoz, közélethez. És még egy, kevésbé hangoztatott szempontra is érdemes gondolni: az USA-ban jelen lévő elsősorban Öböl-országokból származó arab tőke szempontjából mindenképpen Trump a nyerő, hiszen nehéz elképzelni, hogy egy hagyományosan konzervatív iszlám ország vezetője, például egy szaúdi királyi családból származó sejk szívesen ülne asztalhoz tárgyalni egy liberális festett hajú szőke nővel. Akkor már inkább egy szőkére festett férfi.

Végül a hazai szempont: Magyarországnak is Trump a jobb választás. Részben mert talán abbamarad a folyamatos beleszólás a belügyeinkbe, a tengeren túli állandó kritika, az általuk elképzelt liberális demokrácia számonkérése. Orbán Viktor miniszterelnök azon kevés európai politikusok egyike, aki ki is fejezte: a maga részéről Trump győzelmének örülne. És erről a szóbeli támogatásról Donald Trump is értesült, a republikánusok számára Orbán nyilatkozata visszahelyezte a térképre Magyarországot. Mert nem volt még egy EU-s kormányfő, aki kiállt volna az európai liberális sajtóban lesajnálóan „lebohócozott” republikánus elnökjelölt mellett, csak a magyar miniszterelnök.

 

Tehát – stílszerűen – hajrá Amerika, hajrá amerikaiak. Hajrá Trump!  

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)