VÉLEMÉNY – Mit is nyertünk tegnap?

AC News 2016.10.03. Vélemény

VÉLEMÉNY – Mit is nyertünk tegnap?

Elsősorban tapasztalatot. Meg azt az eddig is sejthető bizonyosságot, hogy a magyarok többsége nem akar idetelepített migránst, épülő mecsetet, megerőszakolt nőkről szóló híreket és mindezen jelenségek felett igen-igen sajnálkozó, szemlátomást tehetetlen brüsszeli öltönyös urakat nézegetni.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

A politikai pártok maguk felé hajló kézzel magyarázzák az eredménytelen eredményt, a miniszterelnök szerint az erkölcsi győzelem elvitathatatlanul az övé és kormányáé, amely a népszavazási végeredmények alapján hárommillió ember támogató voksát kapta meg. Igaz, ezeknek a NEM szavazatoknak egy része a Jobbik szavazói bázisát fedi, s talán a kvótákat elutasító tömeg kisebb része lehet LMP-s vagy akár szocialista szavazó is. De tény, ami tény: a NEM-ek mellett leghangosabban kampányoló kormánypárt egy igen drága közvélemény kutatást tartott, amelyből az jött ki: sikerült megszólítani a tömegeket, és „kitalálni” az emberek véleményét, akik soha nem látott egységben szavaztak egy irányba, gigászi fityiszt mutatva Brüsszelnek és a kötelező betelepítésnek.

A baloldali és liberális ellenzék szintén saját győzelmét ünnepli: az ő magyarázatuk szerint sikerült útját állni a fideszes gőzhengernek, a "gyűlöletkampánynak", az EU-ellenességnek, hiszen a népszavazás érvénytelen és ennek megfelelően eredménytelen, pedig – Molnár Gyula MSZP-elnök megfogalmazása szerint – lehetett volna akár érvényes is.

Igen, lehetett volna, például, ha a Fidesz 2010 után nem változtatja meg a népszavazást szabályozó törvényt, és nem építi bele, hogy a választókorú népesség 50 százalékának részvétele mellett érvényes csupán egy referendum eredménye. Ha a régi szabályok szerint szavaztunk volna, ma a Fidesz-KDNP vezette kormány méltán ünnepelné az elsöprő győzelmét. Nem erkölcsileg, politikailag, de közjogilag is győztek volna a NEM szavazatok, maguk alá temetve a baloldali ellenzék utolsó reményeit. Nem így lett.

Most azt halljuk kormányoldalról: így is győztek, hiszen több ember nyilvánított véleményt kvótaügyben kvázi Brüsszel ellen, mint amennyi annakidején beszavazta Magyarországot az Európa Unió lágy ölébe. És az is tény: soha ennyi ember nem szavazott még egy irányba valami ellen (Brüsszel nemzetvesztő álláspontja) és valami mellett (a kormány nemzetvédő álláspontja). Hárommillió szavazója ebben az országban soha nem volt egyetlen pártnak, egyetlen világnézetnek, egyetlen kormánynak sem.

Ezt lehetne (kellene) meglobogtatni a „nagy betelepítők”, a brüsszeli urak, vagy akár Soros György orra előtt. És reménykedni, hogy talán érdekli őket.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT